2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Parányi szerkezet segíthet a klímaváltozás elleni harcban

Számos területen használják manapság a drónokat, például arra, hogy légi felvételeket készítsenek katonai akciókhoz. De akár a klímaváltozás elleni harcban is segíthetnek: megtalálhatják a csökkenő méhpopulációkat, feltérképezhetik a vadvilág változásait, vízmintákat gyűjthetnek, vagy akár csomagokat szállíthatnak. A World Economic Forum összeszedte, hogyan támogathatják a drónok a klímaváltozás elleni harcot.

1. Adatgyűjtés

A cikk szerint a klímaváltozás elleni harcban a drónok legkézenfekvőbb alkalmazási területe az adatgyűjtés.

A drónok olyan helyekre is eljuthatnak, ami emberek számára nem megközelíthető,
vagy csak nehézkesen,

ez pedig jelentősen csökkenti a kutatási költségeket, és több adatot is lehet vele gyűjteni.

Fotó: pixabay.com

A Cornell Egyetem kutatói például annak felmérésére használták a drónokat, hogy a különböző felületek mennyi napenergiát vernek vissza, ami kulcsfontosságú a klímaváltozás folyamatának megértésében. Hatékonyabban meg lehet tervezni az erdőtelepítéseket, mert könnyebb meghatározni azokat a helyszíneket, ahol a leghasznosabb az erdőtelepítés a klímaváltozás szempontjából. Eddig a műholdak végezték ezt a munkát, de a drónok előnye, hogy sokkal fürgébbek.

A drónok tökéletesek arra, hogy információkat gyűjtsenek a levegő minőségéről, a vadvilág változásairól, a vadállatok mozgásáról, vagy az erdőirtásokról. Sokkal biztonságosabbak is így a kutatások, ami fontos szempont, hiszen a vadvilágot tanulmányozó biológusok esetén meglehetősen gyakori halálok a helikopter- vagy kisrepülőgép-baleset.

Fotó: http://luxurylaunches.com

A drónokat ráadásul nemcsak a levegőben, de a víz alatt is lehet használni, vízminták vagy üledékminták gyűjtésére, amellyel felderíthetők az emberi tevékenység hatásai az óceánok élővilágára. És búvárokat sem kell küldeni a mintákért.

2. Fák és méhek

Nemcsak a monitorozásban segíthetnek a drónok, de tevékenyen részt vehetnek a klímaváltozás megfékezésében.

A BioCarbon Engineering nevű cég például egy olyan drónt fejlesztett ki, ami fákat tud ültetni a levegőből.

Percenként 120 darabos kapacitással működik, gyorsabb, mint bármelyik ember. A fatelepítés pedig kulcsfontosságú a klímaváltozás megállításában, javítani lehet vele a levegő és a víz minőségét, és meg lehet fékezni az eróziót.

A klímaváltozás egyik veszélyes velejárója a méhpopuláció zsugorodása, ami azért komoly probléma, mivel a méhek nagy szolgálatot tesznek a környezetnek azzal, hogy beporozzák a virágokat.

Ahol hiány van méhekből, ott közbeléphetnek a drónok.

Japánban a fejlett ipari tudományok és technológiák intézete tavaly 1,5 colos drónokkal porozta meg a liliomokat. A Wal-Mart nemrég egy hasonló technológiára kérelmezett szabadalmat.

3. Csomagszállítás

Már magában az is segítené az emisszió csökkentését, ha

a csomagszállításban a teherautókat drónok váltanák fel, 

kisméretű csomagok szállítására például kiválóan alkalmasak. Az Amazon 2016 decembere óta teszteli, hogy milyen, ha drónokat használ futárok helyett.

Fotó: pixabay.com

A drónok hasznosak lehetnek a tiszta energia területén is, hiszen gyorsan és hatékonyan fel tudják mérni a napelemfarmok vagy a szélerőművek telepítésére alkalmas helyeket, valamint ellenőrizni tudják a meglévő létesítményeket. A Duke Energy például kifejlesztett egy olyan infrakamerát, ami drónokra szerelve keresi a hibákat. Ez lényegesen meggyorsítja a folyamatot, most például a napelemfarmokon ezt a munkát emberek végzik, óvatosan és lassan haladva a napelemek között. A szélerőművek vizsgálatához magasra kell mászni, ami nemcsak időigényes, de veszélyes is lehet.

Neked ajánljuk
Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat Egyre melegebb nyarak jöhetnek Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam