2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amiben a világon csak öten vannak előttünk

A hazai gazdák igényeinek kiszolgálása mellett a vetőmagágazat több mint 100 milliárd forintos exporttevékenységet folytat. A hazai kutató-fejlesztő szakembereknek nagy kihívást jelent az a fajta innovatív növénynemesítés, amellyel elérhetik, hogy a klímaváltozás miatti időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták kerüljenek a termelőkhöz.

A 130 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki – derül ki a Vetőmag Szövetség (VSZT) közleményéből.

A szektor vállalkozásai évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1500 fajta vetőmagot állítanak elő. A vetőmagszektor innovatív ágazat, évről-évre számos olyan új, nemesített növényfajt hoznak létre, amelyek tulajdonságaikban megelőzik a korábbi fajtákat.

A nemesítések eredményeire 10-15 évet is várni kell Fotó: kaposvarmost.hu

„Az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettünk a társszervezettel és a hatóságokkal közösen vetőmag-hamisítás elleni határozott fellépésre és a tájékoztatásra, amelyeknek köszönhetően ma már elenyésző mértékű a piacra kerülő hamisított vetőmag mennyisége” – ismertette Takács Géza VSZT-elnök.

Takács Géza a jövőről szólva kifejtette: a következő időszakban folytatják a stratégiai együttműködést a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

A jövő nagy kihívás elé állítja a hazai kutató-fejlesztő szakembereket, hiszen tovább folytatódik a globális felmelegedés. 2010 óta az öt legmelegebb évet mérték a Földön.

Az innovatív növénynemesítéssel elérhető, hogy a klímaváltozás miatti időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták kerüljenek a termelőkhöz, majd onnan az élelmiszerláncba.

„Ennek a kis országnak nagy a vetőmag-kibocsájtása, azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben még több támogatást szerezzünk a munkánkhoz” – jelentette ki a szervezet elnöke.

Neked ajánljuk
A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Nem kell a párizsiaknak külföldről szállítani zöldséget és gyümölcsöt, megterem a tetőkön is Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam