2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő videó: így szedik a robotok az epret

Önjáró kocsiból és robotkarból álló szamócaszedő robotokat fejlesztett ki egy belga startup, amellyel az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiányt igyekeznek pótolni a bogyósgyümölcs-termelők. A robotok képesek négy másodpercenként leszedni egy termést, miután háromdimenziós látással megállapították, hogy érett-e a gyümölcs. A párnázott mancsoknak köszönhetően sérülésmentesen szedik le a szamócákat, és akár éjszaka is képesek dolgozni.

Óriási kihívást jelent a bogyós gyümölcsök betakarítása a termelők számára. Egyre nagyobb a munkaerőhiány, így nincs, aki leszedje a gyümölcsöket. A gazdálkodóknak valahogy meg kell oldaniuk a termések betakarítását annak ellenére is, hogy a kézi munkaerőt érdemben nem tudják pótolni. Megoldás lehet a problémára egy belga startup által fejlesztett szamócaszedő robot.

A robot, amely a szamócát betakarítja, képes minden bogyót megtalálni még akkor is, ha a termések egy-egy levél mögött helyezkednek el. Ugyanakkor a gépnek azt is meg kell tudnia állapítani, hogy kellően érett-e már a termés.

A robot egy önjáró kocsiból és egy arra szerelt robotkarból áll, és miután értékelte a terméseket, betakarítja, ezután pedig sérülésmentesen és óvatosan egy dobozba helyezi őket.

Fotó: szuperfarm.hu

Tény viszont, hogy a robot csak emelt ágyásokban tud dolgozni, ott azonban minden negyedik másodpercben képes leszedni egy-egy termést. Fajtától függően összegyűjti az érett gyümölcsök 70-100 százalékát, a bogyókat pedig döntően csészelevéllel együtt takarítja be, az európai fogyasztók ugyanis jellemzően ezt preferálják. A robotok a nap bármelyik időszakában képesek dolgozni, így akár éjszaka is. Az éjszakai betakarítás sokkal kedvezőbb a bogyós gyümölcsöknek, jelentősen meghosszabbíthatja ugyanis az eltarthatóságot.

A szedés maga úgy történik, hogy a kocsi a magasan kialakított ágyások között közlekedik, a robotkar tehát alulról szedi le a terméseket, amelyeket háromdimenziós látással érzékel a szerkezet. A kar végén két párnázott mancs található, amelyek segítségével sérülésmentesen tudja megfogni az érett terméseket a robot. A gyümölcsöt ezután egy kar 90 százalékkal elfordítja, majd leemeli azokat, ezzel imitálva egy emberi kéz szedő mozdulatait.

Neked ajánljuk
Uniós elismerés a környezettudatos magyar kezdeményezésért A klímaváltozás és a francia bor Percenként két futballpályányi esőerdő tűnik el a Föld színéről Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam