2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kertészet és innováció: terítéken a meggy

A kertészeti ágazat a növekvő magyar mezőgazdasági kibocsátás 13-14 százalékát teszi ki, és a gyümölcstermesztésben második helyen áll a meggy. Milyen innovációkat tart szükségesnek a szakma a második legnépszerűbb gyümölcsünk piacán?

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet a cseresznye- és a meggytermesztőket hívta Érdi Kísérleti Állomására, az Elvira majorba, az évenként megrendezett fajtabemutatóra és szakmai tanácskozásra.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója az egybegyűlteket köszöntve arra emlékeztetett, hogy nincs olyan fejlett mezőgazdasággal rendelkező ország, ahol a sikerek, az eredmények ne a tudásra, az innovációra, és az eredményes, jól működő szak- és felsőfokú képzésre épülnének.

Így van ez Magyarországon is, ezen a területen panaszra nincs okunk, de elégedettek sem lehetünk még.

Idénymunkások meggyel teli ládákat pakolnak a Friss Gyümölcs Kft. keceli ültetvényén 2016. június 10-én
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ez a tanácskozás egy elismert rendezvény a szakmai körökben, amit várnak a gazdálkodók, az ágazat szereplői. Igen jelentős területekről van szó, hiszen

a meggy a második legnagyobb területen termesztett gyümölcsünk, és a cseresznye-termesztés is folyamatosan tör előre.

Büszkeséggel tölthet el bennünket az a kimagasló eredmény, hogy két olyan gyümölcsfajról van szó, ahol a magyar fajták és hibridek súlya meghatározó.

A meggy esetében szinte teljes egészében magyar fajtákat termesztünk és a cseresznyénél is nagyon jelentős, mintegy 80 százalékos arányt képviselnek a hazai fajták,

mutatva, hogy sikeres az a munka, amit a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben, más intézetekben és az egyetemeken végeztek az elmúlt időszakban. A szép eredmények mellett évről évre előkerülnek olyan ágazati problémák, amelyek sok esetben sajnos azzal függnek össze, hogy a teljes termékpálya felépítettsége olykor hiányos még. Ezen a területen is

folytatni kell azokat a kutatásokat, innovációs feladatokat, amelyek a tárolással, posztharveszt technológiával, vagy akár innovatív termékekkel kapcsolatosak, és amelyek eredményeként prémium termékek is megjelenhetnek a piacon.

Erre kiváló példa az az alkoholos ital, amelyet az elmúlt években a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közösen fejlesztett ki, és most már szabadalmi eljárás alatt van.

A cseresznyetermelés is növekvőben van Magyarországon Fotó: naik.hu

A magyar mezőgazdaság az elmúlt 8-10 évben örvendetesen növekedett, ha a kibocsátást nézzük, de van még lehetőség, hogy tovább növeljük ezeket az eredményeket.

Ez vonatkozik többek között a kertészeti ágazatra, ami az összes kibocsátás 13-14 százalékát adja, vagy a friss gyümölcsre, melynek kibocsátása nem éri el a négy százalékot.

Adott a lehetőség a fejlődésre, a következő években bőven lehetséges az az előremenetel, hogy akár 40-45 százalékkal tudjuk a kibocsátást növelni, akár a kertészeti ágazat, akár a friss gyümölcsök szintjén.

Dr. Gyuricza Csaba végül elmondta: a szakemberek nemcsak az ilyen rendezvények alkalmával kereshetik fel a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ intézeteit, hanem bármikor bizalommal fordulhatnak hozzájuk szakmai kérdéseikkel.

Neked ajánljuk
Borsóginnel a környezetért Új villámfigyelő rendszert avattak Diákok idegenelik a búzát a vetőmagültetvényeken (képgaléria) 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam