2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?

Európai díjas lehet, és világszerte elterjedhet az a magyar innováció, amely a növények súlymérése révén valósítja meg azt a mezőgazdasági mikromenedzsmentet, amely nemcsak rendkívül gazdaságos, de környezetkímélő is. Az ötletgazda és kivitelező cég, a Gremon Systems Zrt. találmányának lényegéről egy angol nyelvű másfél perces bemutató is megtekinthető. 

Globális piacokra (is) való

Magyar startup vállalkozás változtathatja meg a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását azután, hogy találmányuk idén tavasszal megkapta a Magyar Innovációs Nagydíj környezetvédelmi díját, és már született is egy 400 milliós befektetési együttműködés a startup termékportfoliójának fejlesztésére, és a meghatározó európai és globális piacokra való belépés támogatására.

A szóban forgó cég, a Gremon Systems Zrt. szakemberei

abból indultak ki, hogy a mezőgazdaság jelenleg képtelen nagy mennyiségű és megbízható információt kinyerni a növények viselkedéséről a termelés során, ezzel rengeteg erőforrás megy veszendőbe.

Ezért kidolgozták a növényi súly komplex mérésén alapuló Trutina növényaktivitás-jelző rendszert.

Totális mikromenedzsment

A Trutina képes többek között monitorozni a növények súlyváltozását (biomassza), aktivitását (vízfelvétel sebessége, párologtatás) és energiaszintjét is. Ezeket az adatokat összevetve

a környezet változásával kapcsolatos információkkal (öntözés, páratartalom, fényintenzitás, tápanyagpótlás) megvalósulhat a mezőgazdasági mikromenedzsment.

A kapott adatok számítógépen vagy okostelefonon követhetők, így hozzájárulnak a leghatékonyabb döntés meghozatalához, emellett a Gremon Systems „növényi energiamodellje” segítségével követhetők a növények válaszreakciói is.

Mindezek révén a Trutina alkalmazásával meghatározható az optimális víz- és tápoldatmennyiség, valamint azok kijuttatásának legmegfelelőbb ideje, összhangban a növények számára elérhető fény mennyiségével. Követhető a növények pillanatnyi és kumulált szervesanyag-termelése, így az ideális mikroklíma (hőmérséklet, levegő/szellőztetés, páratartalom stb.) megvalósításához szükséges energiafelhasználást optimalizálni lehet.

Íme a Gremon Systems Zrt. Trutinát bemutató angol nyelvű kisfilmje:

Töretlen terjeszkedés

A Gremon Systems Zrt. tavaly megduplázta korábbi éves árbevételét. Terjeszkedése jelenleg is töretlen, sőt Európa határait is átlépve már Ázsiában és a tengerentúlon is megvetették lábukat. A Magyar Innovációs Nagydíj elismerése mellett a Magyar Innovációs Szövetség javaslatára a hazai zsűri a Gremon Systems Zrt. megoldását javasolta az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjára.

Írta: Kohout Zoltán (forrás: Gremon)

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: agraragazat.hu
Vissza
Hírfolyam