2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevés a méh, így drón poroz be egy New York állambeli almáskertet

Világpremier történt egy amerikai faluban: drón porzott be almafákat. Egyelőre nem tudni, hogy nagyobb lesz-e így a terméshozam, a méhpopuláció sajnálatos csökkenésével viszont egyre nagyobb szükség lehet a tevékenységüket elvégző gépekre. Cikkünkben egy videó is látható a drónról bevetés közben.

A New York állambeli Lafayette faluban, Syracuse-tól délre, az egyik almáskert bevonult a technológiatörténelembe: a gyümölcs beporzására (május második felében) ott használtak először drónt. A Beak & Skiff 1,2 millió négyzetméteres gazdaság almafáinak egy részén a nemrég 250 ezer dolláros támogatásban részesült, 2015-ben, Kaliforniában alapított Dropcopter startup gépe végezte el a munkát. Tevékenysége teszt része, amelyben azt vizsgálják, hogy a drónos beporzás növeli-e a terméshozamot.

Fotó: dropcopter.com

Adam Fine, a cég társalapítója elmondta, hogy korábban mandula- és cseresznyefákkal tették ugyanezt, almával viszont ez az első alkalom.

A technológia szomorú ok miatt válhat hasznossá a gyümölcsöskertek gazdái számára: az elmúlt negyedszázadban sajnos jelentős mértékben csökkent a méhpopuláció. Sokáig szinte mindenki mérgező rovarirtó szereket használt, de mezőgazdasági szakemberek egy ideje már kongatják a vészharangokat – a méhek eltűnésével a beporzás is elmarad...

Mivel kevesebb a méh, a rövid beporzási időszakban nehezebb kielégíteni az összes szükségletet. Kérdés persze, hogy az állatok technológiával történő helyettesítése milyen hatással lesz rájuk.

A méhpopuláció csökkenését nyilvánvalóan nem ezek a mezőgazdasági drónok oldják meg, és ha a gépek tevékenysége hasznosnak bizonyul, inkább előbb, mint utóbb, a problémára is megnyugtató válasz kell.

„Tudjuk, hogy a mezőgazdaság a kereskedelmi drónok bevezetésének egyik legmeghatározóbb területe, és ez a szektor képes leginkább befolyásolni a technológia ipari és gazdasági elterjedését, hasznosítását” – nyilatkozta Fine.

Peter Fleckenstein, a Beak & Skiff egyik vezetője szerint a drónok különösen hideg tavaszi napokon lehetnek hasznosak, amikor a méhek egyáltalán nem aktívak. Ha a kritikus beporzási időszakban hideg van, a növekedés lelassulhat, a termés minősége romolhat.

Fine azt is elmondta, hogy tanulmányt készítenek, amelyben részletesen beszámolnak a drón munkájának eredményeiről, és összehasonlítják a gazdaság gép által beporzott részét a többivel. A drón kb. 2,5 méterrel a fák felett repdesett oda-vissza, és közben a végére szerelt eszközzel pollent szórt rájuk.

A Dropcopter a Syracuse Technológiai park egyik cégével szoftvert fejleszt. A program lehetővé teszi majd, hogy a drón megtervezze repülését, a pontos útvonalat az almáskertben, azaz hamarosan szinte teljesen automatizáltan végezheti a munkáját.

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam