2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mezőgazdasági technológiák jövője Ázsiában

Mik a markáns trendek és mi várható Ázsia mezőgazdaságában, hogyan alakítják át a csúcstechnológiák a most még lemaradásban lévő szektort? Bill Gates nemrégiben 14 millió dollárral segített egy indiai agtech platformnak. Meghatározó japán és szingapúri cégek vezetőinek véleménye a közeljövőről. 

A Tech in Asia három befektetőt szólaltatott meg a mezőgazdasági technológiák (agtech) jövőjéről, a fejlődést akadályozó tényezőkről, egy évről évre növekedő szektorról, amelybe 2017-ben 29 százalékkal többet invesztáltak, mint 2016-ban. Maga Bill Gates is a támogatók között van, pár hete ugyanis 14 millió dollárral segített egy bangalore-i (India) agtech platformnak.

De mindez tényleg a hosszú távú növekedést jelenti?

Lemaradás Amerikához és Európához képest

Nikhil Kapur, a japán Gree Ventures vezetője szerint a jelek bizakodásra adnak okot: hatalmas a piac, szélesedik a mobiltelefon- és az internetpenetráció.

Indonézia, India vagy Thaiföld farmerei két-három éve még nem rendelkeztek telefonáláson és sms-küldésen kívül másra is használható mobiltelefonnal. Ugyanezen farmerek nagy része ma okos készülékkel böngész a 4G hálózaton.

Kapur három kihívást sorol fel.

Az első a gazdák viszonya a technológiához. Az elfogadás kulcsa, hogy ne általánosságban próbálják meggyőzni őket mesterséges intelligenciáról, dolgok internetéről, blokkláncról, hanem praktikus alkalmazásokkal kell szemléltetni, hogy például az MI hogyan és mennyire növelheti a terméshozamot.

A második kihívás, mint minden feltörekvő piacon, hogy az ellátási, beszállítói lánc egy részét közvetítőkön keresztül helyi maffiák tartják ellenőrzés alatt. Kiiktatni lehetetlen őket, ezért valami mást kell kitalálni.

Az óriási különbségek és a mezőgazdaság erősen munkaintenzív jellege a harmadik; kezelésükre minél szélesebb körben könnyen adaptálható üzleti modelleket célszerű kidolgozni.

Indonéz kakaófarmerek okostelefonnal Fotó: asia.nikkei.com/Nozomu Ogawa

A Gree Ventures három lépcsőben, három szektorra összpontosítva próbálja kezelni az értéklánc kérdését. Az innovációnak (például élelmiszerpótlékok, rovarellenes termékek, nagyobb terméshozam stb. kikísérletezésének) helyszínt adó labor az első, a tényleges események (például a gazdaság dolgok internetével, adattudományokkal stb. történő menedzselésének) színtere, a farm a második. A laboratóriumi termékújításokhoz nagyon komoly biotech szakértelem is kell, és Kapur szerint ezen a területen az Egyesült Államok és az Európai Unió sikeresebb Ázsiánál, ráadásul eleve kiforrottabb piacok. Ugyanakkor nem lepődne meg, ha helyi cégek ezen a területen is megjelennének, és tevékenységük lokálisan felgyorsítaná a mezőgazdaság fejlődését.

A harmadik absztraktabb, elágazásszerű terület – például a logisztika optimalizálása, vagy blokkláncon keresztül kivitelezett élelmiszerbiztonság tartozik ide.

A Gree Ventures arra összpontosít, hogy az internet, okostelefónia és mesterséges intelligencia miként tegye eredményesebbé a meglévő rendszert, így laboratóriumi munkák helyett inkább a második és a harmadik lépcsővel foglalkoznak.

Made in Singapore

A részben szingapúri multinacionális Golden Gate Ventures igazgatója, Justin Hall szerint a mezőgazdasági technológiák és a befektetések viszonylag stagnálnak Délkelet-Ázsiában, viszont ez semmiféle hosszú távú trendet nem vetít előre.

A legfontosabb kihívást az értékesítésben és a high-tech megoldások befogadásában látja.

Az előrelépéshez mindenképpen több befektetésre lenne szükség. A befogadási folyamatot már csak azért is felgyorsítaná, mert jelenleg azt sem lehet előrejelezni, hogy a közeljövőben milyen típusú startupok működhetnek eredményesen.

Isabelle Decitre, a szintén szingapúri ID Capital alapító-igazgatója pozitívan látja a mostani trendeket, különösen a 2017-es agtech-befektetéseket, és gyors növekedést prognosztizál.

Nagy a tét, hiszen például az energiaszektorhoz képest a mezőgazdaság technológiai fejlettsége kb. 20-30 év lemaradást mutat.

Jó hír, hogy az új IT-megoldások szinte minden területre alkalmazhatók, és a köztük lévő fejlődésbeli különbségek sem számítanak.

Ez a perspektíva vonzza a befektetőket, kedvező feltételeket teremt startup-ökoszisztémák kialakulásához. Nem kell, hogy mezőgazdasági technológiákra specializálódjanak, elég csak, ha az agtech is portfoliójukba tartozik. Ráadásul a befektetéseket illetően Ázsia sok nagy régiója szűz terepnek számít, így elsősorban a stratégiai befektetők szerepe nőhet meg.

Az élelmiszeripar és az agrárium szereplői érzékelik a változásokat, és csak termékek mellett/helyett ma már szolgáltatásokat és más megoldásokat is kínálnak, ami magasabb szintű együttműködéshez és több újításhoz vezethet.

Például az Alibaba Felhő a gazdákat kép- és hangfelismeréssel segítő ET Mezőgazdasági Agy platformja folyamatosan új vállalati partnerekkel bővül. Ezek a partnerek előbb-utóbb befektetővé válhatnak.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam