2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A régi növényfajok segíthetnek a klímaváltozás elleni harcban

Tudományos elemzők szerint a klímaváltozás jelentősen csökkentheti a növénytermesztés eredményeit, főleg monokultúrás termesztés esetében. Ezért ideje újra felfedezni az olyan régi növényfajtákat, mint a hajdina, a borsó, a lóbab, a csillagfürt és a quinoa.

Sven Erik Jacobsen, a Koppenhágai Egyetem professzora azt állította, hogy a régi (termesztésből kiszoruló), főleg meleg és arid körzetekből származó fajok termesztésbe állítása segíthet a negatív klimatikus hatások kivédésében – olvasható a phys.org/news hírportál egy évvel ezelőtti cikkében.

Ezek a növények már a monokultúra helyett a többszörös vetésforgó révén is javíthatják a termesztés hatékonyságát.

Borsószedés Nyáregyházán 2015 júniusában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A világ növénytermesztését a biztos jövedelmet hozó növények (cash crops) uralják, amelyek nagy mennyiségű öntözővizet és műtrágyát igényelnek.

A kutatók a fehérjetartalmú növények közül a hajdina, a borsó, a lóbab és a csillagfürt vetésterületét javasolják növelni,

amelyek talán hektáronként kisebb jövedelmet biztosítanak, de javítják a termőtalaj állapotát, és alacsonyabb ráfordítást igényelnek.

Fotó: pixabay.com

Különleges szerepet tölthet be az Andokból származó, az inkák aranyának is nevezett quinoa (régebbi magyar nevén rizsparéj), amely nálunk alig ismert, de több nyugat-európai országban termesztett, magas fehérjetartalmú és nagy szárazság- illetve hőtűrő növény. Az Andok hegységében a növénytermesztési kutatásokat irányító Pier Sandro Cocconcelli olasz professzor szerint egyes dél-amerikai indián törzsek ennek a növénynek köszönhetik túlélésüket, valamint életkörülményeik javulását, és a quinoa a jövőben a néhány száz évvel ezelőtt behozott burgonyához hasonló sikernövény lehet Európában.

Neked ajánljuk
Drónokkal a gyomok ellen A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban? Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam