2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monsanto termékek Bayer kosztümben

A leverkuseni vállalat igyekszik tompítani a Monsanto nevéhez kötődő negatív előítéleteket, de az amerikai óriás régi, jól bevált termékeiről sem szívesen mondana le. Ilyen a totális gyomirtó hatással bíró glifozát vagy a neonikotinoidos csávázószerek kérdése. A vállalat egyelőre nem szólalt meg a génmódosított vetőmagok ügyében, de a Bayer lesz először abban a helyzetben, hogy az unióban elfogadott génszerkesztés eszköztárával élni tudjon.

A német Bayer CropScience vezetője, Dr. Helmut Schramm társadalmi felelőségvállalásról beszélt az amerikai Monsanto átvételekor. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a megnövekedett kutatási forrásoknak és a német filozófiának köszönhetően az egyesült cégóriás még inkább képes lesz fenntartható megoldásokat kínálni a mezőgazdaságnak. Ennek egyik jele, hogy a német vállalat odafigyel a fogyasztók véleményére – emelte ki Schramm.

Míg a Monsanto a vetőmagok piacán játszott domináns szerepet, addig a Bayer a kémiai és biológiai növényvédő szerek piacán,

így Schramm elsőként ezekkel kapcsolatban fejtette ki a véleményét. Visszautasította azt a feltételezést, hogy a két cég fúziójával csökkenne a piacon az innovációs kedv.

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét (jobbra) és Vytenis Andriukaitist, a bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős tagját ábrázoló álarcot viselő aktivisták és más tüntetők kötélhúzást játszanak el a feltehetőleg rákkeltő glifozátot tartalmazó növényvédő szerek és az azokat gyártó amerikai cég, a Monsanto elleni tiltakozás közben az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt 2017. november 27-én. Az Európai Unió illetékesei hosszas halogatás után azon a napon tárgyaltak ismét a glifozáttartalmú szerek használati engedélyének ötéves meghosszabbításáról Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

„A két vállalat egyesülésével immár évi 2,4 milliárd euró állhat a kutatás-fejlesztés rendelkezésére, miközben 8000 kutatónak adunk 35 kísérleti állomáson munkát” – hangsúlyozta a cégvezető. Ez a tény és a két fókuszterület egyesülése csak még több innovációt fog hozni a piacra, mint azelőtt.

A cégvezető ugyanakkor nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a politika beleszól olyan szakmai kérdésekbe, mint a hatóanyagok engedélyezése. A tudományosan megalapozott kockázatelemzést egyre inkább felváltja egy elméleti veszélyességi megítélés.

A döntéshozók egyre hajlamosabbak civil szervezetekre vagy az „utca emberére” hallgatni, amikor olyan készítmények sorsáról döntenek, mint például a glifozát, ugyanakkor a szakmai vizsgálatok eredményét figyelmen kívül hagyják – mutatott rá Schramm.

Ez a fajta populista szemlélet a tudomány minden pontján veszélyt jelent, aminek a hétköznapi életben meglesznek a maga következményei – ez volt a cégvezető mondandójának lényege, noha a németektől megszokott módon politikailag korrektebb mázba csomagolta az üzenetet.

Schramm szerint például annak, hogy az Európai Unió Bíróság megerősítette a neonikotinoidos csávázás tilalmát, drasztikus hatása lesz a közösség cukortermelésére. A cukorrépatermelést ugyanis éppen annyira akadályozzák a földibolhák, ahogyan a repcéét is. Schramm a hatóságok szemére vetette, hogy az engedélyezési eljárások rendkívül lelassultak, ezért a hatékony csávázószerek csak lassan jelennek meg a piacon, ami korlátozza a gazdák választási alternatíváit. (Idén ősszel már alkalmazható nálunk a Lumiposa a repce csávázására. A készítmény drágább és szűkebb hatásspektrumú, mint elődei - Agrárszektor.hu.) A megfelelő csávázószer hiánya pedig a permetezést fokozza, ami egyáltalán nem javít a környezet állapotán – összegez a Bayer elöljárója.

A Topagrar.comon megjelent interjúban egy szó sem esik a vetőmagokról, holott

érdekes lenne tudni, mi a szándéka a génmódosított termékekkel a német cégnek.

Nyilván továbbra is forgalmazzák ezeket azokban a térségekben, ahol erre mód nyílik.

Tekintve, hogy Európában elindult egy lassú változás a génsebészet elfogadására, ez kedvező pozíciót nyithat a német cég számára.

A hatalmas kutatási tapasztalat és anyagi potenciál birtokában feltehetően a Bayer lesz először abban a helyzetben, hogy az unióban elfogadott génszerkesztés eszköztárával élni tudjon.

Neked ajánljuk
100 éven át fogják vizsgálni vetőmagok élettartamát Dél-Afrikában naponta 80 tonna gabonát képesek feldolgozni a konténermalmok A robbanás miatt szinte teljesen megsemmisült Bejrút gabonatartaléka Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam