2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Antarktiszon próbálják ki, hogyan lehet más bolygókon zöldséget termeszteni

Mínusz 45 fokban is kilószám szüretelik az uborkát, a paradicsomot, a retket és a salátát. Természetesen nem a szabadban, hanem egy üvegházban termesztik a zöldségeket. A Német Űrközpont üvegháza nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos információkat adhat arról is, hogyan lehet a Holdra és a Marsra tartó missziók során növényeket termeszteni.

A tapasztalatok alapján akár barátságtalan területeken, például a sivatagokban is elérhetővé válhat a növénytermesztés. Az üvegházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédő szerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején. Néhány percenként számítógép-vezérléssel tápanyagoldatot permeteznek a gyökerekhez, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják.

A kísérleti EDEN-ISS üvegház az Antarktiszon előkészíti az utat a gyümölcsök és zöldségek más bolygókon történő termesztésére Fotó: dw.com

Az első növényeket februárban ültették, azóta 39 kilogramm salátát, 25 kilogramm uborkát, 17 kilogramm paradicsomot, 7 kilogramm karalábét és 4 kilogramm retket szüreteltek.

Az üvegházban termesztett retekhez optimális fényt használnak Fotó: dw.com

„Csordultig vagyunk zöldségekkel. Messze túlszárnyaltuk az elképzeléseinket” – mondta az egyik szakértő, hozzátéve, hogy az uborkák fejlődnek a legjobban, a paprikával és az eperrel a legnehezebb dolgozni.

Február óta 39 kilogramm salátát termeltek a kutatók az Antarktiszon  Fotó: futurism.com

Az Antarktiszon uralkodó szélsőséges körülmények igazi kihívást jelentenek. Jelenleg a sarkvidéki éjszaka mínusz 45 Celsius-fokos, ami a technológiát is próbára teszi.

Neked ajánljuk
Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam