2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Antarktiszon próbálják ki, hogyan lehet más bolygókon zöldséget termeszteni

Mínusz 45 fokban is kilószám szüretelik az uborkát, a paradicsomot, a retket és a salátát. Természetesen nem a szabadban, hanem egy üvegházban termesztik a zöldségeket. A Német Űrközpont üvegháza nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos információkat adhat arról is, hogyan lehet a Holdra és a Marsra tartó missziók során növényeket termeszteni.

A tapasztalatok alapján akár barátságtalan területeken, például a sivatagokban is elérhetővé válhat a növénytermesztés. Az üvegházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédő szerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején. Néhány percenként számítógép-vezérléssel tápanyagoldatot permeteznek a gyökerekhez, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják.

A kísérleti EDEN-ISS üvegház az Antarktiszon előkészíti az utat a gyümölcsök és zöldségek más bolygókon történő termesztésére Fotó: dw.com

Az első növényeket februárban ültették, azóta 39 kilogramm salátát, 25 kilogramm uborkát, 17 kilogramm paradicsomot, 7 kilogramm karalábét és 4 kilogramm retket szüreteltek.

Az üvegházban termesztett retekhez optimális fényt használnak Fotó: dw.com

„Csordultig vagyunk zöldségekkel. Messze túlszárnyaltuk az elképzeléseinket” – mondta az egyik szakértő, hozzátéve, hogy az uborkák fejlődnek a legjobban, a paprikával és az eperrel a legnehezebb dolgozni.

Február óta 39 kilogramm salátát termeltek a kutatók az Antarktiszon  Fotó: futurism.com

Az Antarktiszon uralkodó szélsőséges körülmények igazi kihívást jelentenek. Jelenleg a sarkvidéki éjszaka mínusz 45 Celsius-fokos, ami a technológiát is próbára teszi.

Neked ajánljuk
Növénytermesztés mesterséges intelligenciával Probléma megoldva? Jéghegyet vontatnak az Antarktiszról az Egyesült Arab Emírségekbe Az agrárium le van maradva az innováció területén Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam