2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium

Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság forgalma globálisan folyamatosan nő, ám több oldalról is veszély fenyegeti őket, köztük a klímaváltozás. Startup cégek sora igyekszik megoldásokat kínálni a kihívásokra: például a vegyi anyagok kimutatásával az élelmünkben, a műhússal, a bioplasztik csomagolással, vagy az élelmiszerpazarlás elleni harccal.

Vegyi anyagok kimutatása az élelmünkben

Az Inspecto nevű startup olyan nanoméretű hordozható eszközt fejlesztett ki, amely már a termőföldeken kimutatja, hogy az élelmiszernövényekben található-e kemikália.

Az USA mezőgazdasági minisztériumának jelentése szerint

az amerikai élelmiszerek 85 százalékában megtalálhatók növényvédő szerek maradványai. Ezek lerakódhatnak a szervezetünkben.

Az Inspecto például optikai szenzorokkal ki tudja mutatni az akrilamidot a kávébabokban akár egészen kis mennyiségben és méretekben is. Ez a vegyi anyag például előfordul a krumpliban, a csokoládéban és a kenyérben is. A szolgáltatás egyelőre pilot fázisban működik.

Az Inspecto célja, hogy az agrárium és az élelmiszeripar teljes ellátási láncát lefedjék, s nemcsak a földeken, a növénytermesztésnél alkalmazzák szenzoraikat, hanem a kávépörkölő üzemekben, az élelmiszergyárak terményátvevő részlegeinél vagy éppen a kereskedelmi cégeknél is.

Műhús kis ökolábnyommal

Kezd felpörögni a laboratóriumi húskészítés trendje. Ennek lényege, hogy nem kell felnevelni egy jószágot annak minden környezeti tehertételével együtt (takarmánytermesztés, az ürülékük üvegházgázvonzata stb.), hanem néhány állati sejtből tenyésztik ki a hússzövetet, ami nagyjából olyan összetételű és állagú húst eredményez, mint amilyenek a húsipari cégeknél feldolgozott húskészítmények.

A Tel Avivban működő SuperMeat is a „tiszta hús” pionírja, a cég csirkehúst állít elő laboratóriumi körülmények közepette.

Bioplasztik csomagolás

Az élelmiszeripar nagy részben romlandó termékekkel foglalkozik, s ezek csomagolásánál kettős funkciót kell teljesíteni:

a csomagolás segítsen megőrizni a termék állagát, s közben környezetbarát anyagból készüljön.

Fotó: http://nomad-room.com

Az izraeli TIPA 100 százalékban komposztálható csomagolást hozott létre, miután a cég fejlesztői felismerték, hogy a csak részben biológiailag lebomló műanyagok apró szennyező részecskéket hagynak maguk után a földben.

A TIPA csomagolóanyaga 180 napon belül teljesen lebomlik.

A hajlékony anyagot az élelmiszer- és a divatipar szereplői is elkezdték használni.

Alkalmazással az élelmiszerpazarlás ellen

Egy januárban útjára indított alkalmazás, a BonApp az Egyesült Arab Emírségekben köti össze az éttermeket a felhasználókkal,

akik akár 60 százalékos árengedménnyel is megvehetik a kidobásra ítélt élelmiszert.

Fotó: bonapp.ae

Az alkalmazás abból él meg, hogy a tranzakciókból közvetítőként levon egy kis jutalékot. A modell nem új, számos app hozza össze világszerte a nap végén megmaradt éttermi élelmet és az olcsó kajára ácsingózó polgárokat. Néhány példa – ezeket akár külföldi nyaralásaink során is érdemes letölteni és használni:

Magyarország: ReDinner (2016 óta)
Anglia, USA és számos más európai ország: Too Good to Go (2016 óta)
Anglia: Neighbourly, FareShare, FoodCloud
USA: Flashfood, Food Cowboy, Food Shift
Németország: FoodLoop
Franciaország: Zéro-Gâchis
Finnország: Froodly
Kanada: Ubifood


Szerző: Kriston László – Forrás: Sustainable Brands

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre Hogyan élheti túl a klímaváltozást a magyar mezőgazdaság? Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam