2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önálló robotok 50 hektár kukoricát művelnek

Egy francia műszaki cég három olyan, nagy pontosságú robotot épített, amelyek teljesen önállóan elvégzik 50 hektár kukorica teljes vetését, művelését és ápolását.

 A „Challenge Centeol”-nak nevezett projekt Burgundiában, az Agreen Culture irányításával történik, és bizonyos hasonlóságokat mutat az „emberkéz érintése nélküli hektár” projekttel, amelyet az Egyesült Királyságban Harper Adams irányít, immár második éve.

Az Agreen Culture elsődlegesen a talajlábnyom mérséklésére és a talaj ápolására összpontosít, a terméseredmények megtartása és a ráfordítások csökkentése mellett.

Az egyenként 300 kg súlyú három Centeol robotot az Agreen Culture csapata tervezte és építette, többek között a Kuhn gépgyártó céggel, a DuPont Pioneer vetőmagszakértőivel és az Ausy technológiai tervezővállalattal együttműködve.

Fotó: fwi.co.uk

A robotokat dízelmotor hajtja, és mind a három ikerpályán halad, ami a talajtömörödést minimális szinten tartja.

A projekt 2017 októberében indult, amikor

a robothoz egy speciális eszközt kapcsoltak, amely ötméterenként talajmintát vett, hogy elősegítse a vetés és a műtrágyázás költségeinek csökkentését, majd két robot egy speciális szalagkultivátorral megmozgatta a talajnak azt a részét, ahová a mag került.

Mindhárom robot el volt látva saját RTK-rendszerrel, és 10 milliméteres pontossággal működött már meglévő vagy saját maga által kidolgozandó térképekről.

2018 áprilisában a robotok egyidejűleg ugyanazon a földön dolgoztak. Az első műtrágyát szórt a művelt sorokra, és a talajelemzési térképekről dolgozott, hogy a változó minőségű talajra a megfelelő dózist szórja, majd a két testvére vetőgéppel jött utána. Mintegy 8 km/h vetési sebességet sikerült elérni.

Az idén tavasszal Dél-Franciaországban tapasztalt nedves időjárás miatt azonban az előrehaladás lassú volt, és a vetést később kellett befejezni. A tervezett következő művelet egy adag nitrogénműtrágya posztemergens kiszórása lesz, kb. egy hónappal a vetés után, mielőtt két robot a sorközökben a betakarítás előtti háromszori gyomirtást elvégzi. A gyomirtás minden más kémiai beavatkozást helyettesít.

Öt különböző eszköz van, amelyek a robotokhoz kapcsolhatók, azok 24 órás munkára vannak beállítva,

ami azt jelenti, hogy az egyetlen ember által irányított munka a betakarítás lesz, az év későbbi szakaszában.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam