2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vetésforgó csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növeli a termést

Az Illinois Egyetem kutatói – hosszú távú kísérletek alapján – megállapították, hogy a vetésforgó bármely növény monokultúrában való termesztéséhez képest csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, sőt potenciálisan növeli a hektáronkénti terméseredményt – írja a Sciencedaily.com.

A lapban megjelent írás szerint tulajdonképpen ennek tudható be, hogy az utóbbi években az agrártermelők világszerte kerülni igyekeznek a monokultúra alkalmazását, elsősorban a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Az Illinois Egyetem kutatói hosszú távú megfigyelések alapján megerősítették, hogy a kukorica-szója forgás növeli a hozamot, és csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a termény folyamatos betakarításával szemben Fotó: University of Illinois/Gevan Behnke

A dinitrogén-oxid az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz (a globális felmelegedésre gyakorolt hatása 300-szor nagyobb, mint a szén-dioxidé), a talajban lévő nitrátok baktériumok által történő lebontása során alakul ki. A dinitrogén-oxid képződése nagyban függ a N-trágyázás időzítésétől, a monokultúra hatására viszont valamelyest erősödik.

Az Illinois Egyetem kutatói azonban azt is kimutatták, hogy

a vetésforgó a hektáronkénti terméseredmények növelését is elősegíti, ami hosszabb távon érzékelhető igazán.

Nevezetesen a szójával vetésforgóban termesztett kukorica 20 százalékkal nagyobb termést adott, és 35 százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsátott ki, mint ha ugyanazon a területen minden évben csak kukoricát vetettek volna.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam