2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vetésforgó csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növeli a termést

Az Illinois Egyetem kutatói – hosszú távú kísérletek alapján – megállapították, hogy a vetésforgó bármely növény monokultúrában való termesztéséhez képest csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, sőt potenciálisan növeli a hektáronkénti terméseredményt – írja a Sciencedaily.com.

A lapban megjelent írás szerint tulajdonképpen ennek tudható be, hogy az utóbbi években az agrártermelők világszerte kerülni igyekeznek a monokultúra alkalmazását, elsősorban a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Az Illinois Egyetem kutatói hosszú távú megfigyelések alapján megerősítették, hogy a kukorica-szója forgás növeli a hozamot, és csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a termény folyamatos betakarításával szemben Fotó: University of Illinois/Gevan Behnke

A dinitrogén-oxid az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz (a globális felmelegedésre gyakorolt hatása 300-szor nagyobb, mint a szén-dioxidé), a talajban lévő nitrátok baktériumok által történő lebontása során alakul ki. A dinitrogén-oxid képződése nagyban függ a N-trágyázás időzítésétől, a monokultúra hatására viszont valamelyest erősödik.

Az Illinois Egyetem kutatói azonban azt is kimutatták, hogy

a vetésforgó a hektáronkénti terméseredmények növelését is elősegíti, ami hosszabb távon érzékelhető igazán.

Nevezetesen a szójával vetésforgóban termesztett kukorica 20 százalékkal nagyobb termést adott, és 35 százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsátott ki, mint ha ugyanazon a területen minden évben csak kukoricát vetettek volna.

Neked ajánljuk
Kiterjesztett valóság tehenekkel Szeretik a tehenek a vakaró- és masszírozógépeket (videók) Európából eltűnt a szántóföldi madarak több mint fele Mit teremtettek az alkotó energiák? Már kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatnák a budapestieket
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam