2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy svéd organikus gazdálkodó a klímaváltozás ellen

Svédországban egy farmer példamutató gazdálkodást folytat a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében. Körslattsban Magnus Bengtsson a gyomok és kártevők elleni harcban olyan módszereket alkalmaz, melyek révén az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenteni tudja – a ráfordítási költségek leszorítása mellett.

A nevezett ökogazda 1998 óta gazdálkodik a farmon. A csirkefarmja mellett 90 hektár erdővel és 130 hektár szántóval rendelkezik, mely utóbbin termeszti és állítja elő a csirkék takarmányának zömét.

A farmer a SOLMACC európai projekt egyik résztvevőjeként az EU LIFE-program kofinanszírozásában gazdálkodik. A projektben részt vevő gazdaságok úgy maradnak életképesek, hogy a talajművelést, a vetésforgókat, a keletkező tápanyagok újrahasznosítását és az agro-erdőgazdálkodást, a gyomszabályozást az organikus és klímabarát szempontok együttes érvényesítésével végzik.

Fotó: solmacc.eu

A svéd gazda természetesen kémiai szereket (peszticideket) nem használ, és arra törekszik, hogy olyan erőteljes, méretes növényeket termesszen, melyek a gyomokat erősen beárnyékolva azokat így természetes úton visszaszorítják.

Télen a szántókat retek vetésével „takarja” (fedi), tavasszal kultivátorral dolgozik, és közvetlenül az így művelt földbe végzi a vetést. A fákkal és bokrokkal borított erdőt növénytermesztéssel „vegyíti”, lehetővé téve azon az állatok legelését.

Fotó: solmacc.eu

Ez az agro-erdőgazdálkodási módszer kedvez a szénmennyiség (CO2) csökkentésének, mindamellett a talaj eróziótól való védelmét, és egyben a biodiverzitás növelését is segíti. Az itt termelt fa biomasszáját tüzelésre használja – a fosszilis tüzelőanyag helyettesítésére.

Neked ajánljuk
Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa A szántóföldeken kipusztult talajbaktériumok újratelepíthetők (videó) Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam