2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kukoricát számol a robot

Hamarosan különleges robot segíti a növénytermesztőket, hogy a termés a lehető legjobb minőségű legyen. A TerraSantia nevű robotnak speciális módszerrel megtanították, hogy mindössze 300 kép segítségével boldoguljon a kukoricával, végezze el a szükséges számításokat.

A mai növénytermesztésben úgy próbálják növelni a terméshozamot, hogy a búza, kukorica stb.

jobban ellenálljon a szeszélyes időjárásnak és a klímaváltozás más következményeinek.

A termesztők (elvileg) egyre pontosabb módszerekkel és technikákkal „készítik fel” a növényeket. A sikerhez lokalizálniuk kell a magas hozamban fontos szerepet játszó géneket. „Tű a szénakazalban” típusú, kifejezetten nehéz feladatról van szó.

Az Illinois Egyetemen különleges robotot fejlesztettek, amely sikerrel kecsegtet. A TerraSantia nevű gép potenciáljáról sokat elárul, hogy díjat nyert a nevezetes pittsburghi Robotika: Tudomány és rendszerek (Robotics: Science and Systems) konferencián.

„A globális élelmiszerszükséglet kielégítéséhez fel kell gyorsítani a termesztést. 2050-re Afrikában megkétszereződik a szükséglet, a mai hozam viszont csak a lehetőségek negyede”

– nyilatkozta az egyetem robotikusa, Girish Chowdhary, a TerraSantia fejlesztője.

Termesztők kemény kísérleteket végeznek, sok száz hektár földön több ezer különféle kultúrnövény-változatot hasonlítanak össze, és mérik legfontosabb tulajdonságaikat, például a növekedési ütemet vagy a magasságukat.

Csakhogy ezeket a méréseket kézzel végzik, mert egyes növények esetében egyelőre nem is lehet másként. A manuális tevékenység miatt munkájuk hiába nehéz és időigényes, sajnos pontatlan.

„Az automatizáció hiánya hátráltatja, komolyan akadályozza a növénymérések fejlődését. Nehéz a számlálást önállóan végző robotrendszereket fejleszteni. Nagy a terep, és ellentétben az elvárt mércének megfelelő adatsorokkal, az így kinyert adatok zajosak lehetnek, plusz a robotnak végig a számára nehéz terepen kell tartózkodnia, sokszor védőernyő alatt, egy szűk területen” – magyarázza Erkan Kayacan, a robotot bemutató tanulmány egyik szerzője.

A 34 centi széles és 11 kiló tömegű TerraSantia hordozható, kompakt és autonóm.

Kameraérzékelőivel, algoritmusokkal és a kortárs mesterségesintelligencia-kutatásokból jól ismert mélytanulással (deep learning) mér, „értelmez” minden egyes növényt. Speciális módszerrel megtanították neki, hogy mindössze 300 kép segítségével boldoguljon a kukoricával, végezze el a szükséges számításokat.

„Az egyik kihívás a növények egyenetlen térbeli elrendezése, így nem elég feltételezni, hogy csak egy kukorica van a képkeretben. A kameramozgást a növények közötti változó térhez igazító módszerként dolgoztuk ki, amely a különböző terepeken történő számoláshoz is kellően robusztus rendszert eredményezett. A robot változó térközök és sebesség mellett is jól végzi a feladatot” – ismerteti a gépet ZhongZhong Zhang, a tanulmány egy másik társszerzője.

A TERRA-MAP projekt részeként fejlesztett gép az EarthSense startupon keresztül szerezhető be. Ez a cég dolgozta ki a robot fejlett autonómiáját és növényelemző adottságait.

Az Illinois Egyetem, a Cornell Egyetem és a Signetron Inc. TERRA-MAP projektje fenotípus-vizsgáló olcsó robotok fejlesztését tűzte ki célként. Rendeltetésük a legjobb teljesítményre képes növények azonosítása, azaz a termés optimalizálása.

Neked ajánljuk
Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató Sokat nőtt az organikus élelmiszerek forgalma a briteknél Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam