2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódít a napenergia Arkansasban

Az alternatív energiák, köztük a napelemek jelentős mértékben orvosolhatják az áramellátás kihívásait. Arkansasi farmerek egyre nagyobb mértékben használják a technológiát, és nagyon elégedettek vele.

„Nagyon izgalmasnak tartjuk. Fiatalabb korunkban sokat beszélgettünk róla, de akkor még nem tűnt praktikusnak, ma viszont már az” – lelkesedik Rick Cartwright az Arkansas Egyetem mezőgazdasági fakultásáról, ahol többekkel a technológia legoptimálisabb használati módjaival kísérletezik.

„A napelem-technológia itt van, és megpróbáljuk kitalálni, hogyan építsük be a rendszereinkbe, aztán tanácsokat adunk az alkalmazásokról. Farmereknek, lakástulajdonosoknak, közösségeknek egyaránt segítünk nemcsak a napelemek, hanem bármilyen működő technológia, energiaforrás hasznosításában” – folytatja.

A. J. Hood arkansasi farmer idén kezdte el gabonatárolóját napelemekkel működtetni – egyelőre egyhektárnyi területen. Az elemek által generált évi 240 000 kWh-val Hood kb. 20 átlagos amerikai háztartás éves áramfogyasztását tudná megoldani. 

Mivel egy farmer sikere számos megjósolhatatlan tényezőtől függ, akár a legkisebb állandóság és bizonyosság megnyugvást jelenthet. A napenergiával Hood megvédi magát a növekvő energiaáraktól.

„Lelki békét ad, hogy a következő 30 évre megoldódott a legnagyobb változó mértékű kiadásunk. Egyébként is sok tőlünk független változóval kell számolnunk, most viszont eggyel kevesebbel, és így csökkennek a kockázatok” – folytatja Hood.

A napenergia használatának az anyagi mellett a környezeti előnyei sem elhanyagolhatók.

„Azért álltam rá a napenergiára, mert hallottam, mennyit spórolhatok vele. Aztán rájöttem, hogy a zöldenergia-oldala is nagyon fontos”

– mondta egy másik farmer, a másfél hektár földön és öntözőrendszeréhez napelemeket használó Wade Hill.

Az államban a mezőgazdák a technológia úttörői, de példájukat szerencsére mások (konferenciaközpontok, iskolák stb.) is követik.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam