2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódít a napenergia Arkansasban

Az alternatív energiák, köztük a napelemek jelentős mértékben orvosolhatják az áramellátás kihívásait. Arkansasi farmerek egyre nagyobb mértékben használják a technológiát, és nagyon elégedettek vele.

„Nagyon izgalmasnak tartjuk. Fiatalabb korunkban sokat beszélgettünk róla, de akkor még nem tűnt praktikusnak, ma viszont már az” – lelkesedik Rick Cartwright az Arkansas Egyetem mezőgazdasági fakultásáról, ahol többekkel a technológia legoptimálisabb használati módjaival kísérletezik.

„A napelem-technológia itt van, és megpróbáljuk kitalálni, hogyan építsük be a rendszereinkbe, aztán tanácsokat adunk az alkalmazásokról. Farmereknek, lakástulajdonosoknak, közösségeknek egyaránt segítünk nemcsak a napelemek, hanem bármilyen működő technológia, energiaforrás hasznosításában” – folytatja.

A. J. Hood arkansasi farmer idén kezdte el gabonatárolóját napelemekkel működtetni – egyelőre egyhektárnyi területen. Az elemek által generált évi 240 000 kWh-val Hood kb. 20 átlagos amerikai háztartás éves áramfogyasztását tudná megoldani. 

Mivel egy farmer sikere számos megjósolhatatlan tényezőtől függ, akár a legkisebb állandóság és bizonyosság megnyugvást jelenthet. A napenergiával Hood megvédi magát a növekvő energiaáraktól.

„Lelki békét ad, hogy a következő 30 évre megoldódott a legnagyobb változó mértékű kiadásunk. Egyébként is sok tőlünk független változóval kell számolnunk, most viszont eggyel kevesebbel, és így csökkennek a kockázatok” – folytatja Hood.

A napenergia használatának az anyagi mellett a környezeti előnyei sem elhanyagolhatók.

„Azért álltam rá a napenergiára, mert hallottam, mennyit spórolhatok vele. Aztán rájöttem, hogy a zöldenergia-oldala is nagyon fontos”

– mondta egy másik farmer, a másfél hektár földön és öntözőrendszeréhez napelemeket használó Wade Hill.

Az államban a mezőgazdák a technológia úttörői, de példájukat szerencsére mások (konferenciaközpontok, iskolák stb.) is követik.

Neked ajánljuk
Rovarevő tyúkok és malacok? Palántanevelő üvegházat adtak át Szegváron Európát is meghódíthatják az üvegmentes napelemek Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam