2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csilipaprikából rovarölő szer

Egy mexikói cég csilipaprikából állít elő rovarölő szert. Felfedezője szerint az új anyag nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani, és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez. Emellett a rágcsálók ellen is védelmet nyújthat, ha kábelbevonatként alkalmazzák.

Mexikói kutatók felfedezték, hogy a csípős paprika alkaloidja, a kapszaicin riasztja az állati kártevők többségét, sőt még a gombák is nehezen tolerálják.

A citizentruth.org cikke szerint Alejandro Torres, az Applied Biotech mexikói startup cég vezetője mesterségesen előállított kapszaicinmolekulákból egy természetes, környezetbarát peszticidet hozott létre és próbált ki több növényfaj védelmében.

Torres meg van győződve arról, hogy

az általa felfedezett új szer nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani,

és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez.

A cég reméli, hogy a mesterségesen előállított kapszaicinmolekulákból álló paprikaspray-t a jövőben különböző krémek és festékek előállításánál is fel lehet használni. A spray kábelbevonatként jó védelmet nyújthat a rágcsálók ellen is, amelyek gyakran szétrágják az autók kábeleit.

Csilipaprika Fotó: pixabay.com

A mesterséges előállítás egyelőre még költséges, a természetes kivonathoz pedig egy kilogramm kapszaicin előállításához öt tonna paprikát kell felhasználni. A cég bízik benne, hogy a mexikói kormány anyagilag támogatja majd a továbbfejlesztést, és így hamarosan piacra dobhatják az innovatív növényvédő és rovarölő szert. 

Neked ajánljuk
Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Német startup fog kisméretű lakossági villanyautókat gyártani Bulgáriában Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam