2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csilipaprikából rovarölő szer

Egy mexikói cég csilipaprikából állít elő rovarölő szert. Felfedezője szerint az új anyag nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani, és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez. Emellett a rágcsálók ellen is védelmet nyújthat, ha kábelbevonatként alkalmazzák.

Mexikói kutatók felfedezték, hogy a csípős paprika alkaloidja, a kapszaicin riasztja az állati kártevők többségét, sőt még a gombák is nehezen tolerálják.

A citizentruth.org cikke szerint Alejandro Torres, az Applied Biotech mexikói startup cég vezetője mesterségesen előállított kapszaicinmolekulákból egy természetes, környezetbarát peszticidet hozott létre és próbált ki több növényfaj védelmében.

Torres meg van győződve arról, hogy

az általa felfedezett új szer nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani,

és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez.

A cég reméli, hogy a mesterségesen előállított kapszaicinmolekulákból álló paprikaspray-t a jövőben különböző krémek és festékek előállításánál is fel lehet használni. A spray kábelbevonatként jó védelmet nyújthat a rágcsálók ellen is, amelyek gyakran szétrágják az autók kábeleit.

Csilipaprika Fotó: pixabay.com

A mesterséges előállítás egyelőre még költséges, a természetes kivonathoz pedig egy kilogramm kapszaicin előállításához öt tonna paprikát kell felhasználni. A cég bízik benne, hogy a mexikói kormány anyagilag támogatja majd a továbbfejlesztést, és így hamarosan piacra dobhatják az innovatív növényvédő és rovarölő szert. 

Neked ajánljuk
Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam