2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovatív megoldás a seregélyek okozta kár megelőzésére

A gazdák évről évre küzdenek a seregélyekkel, pedig van tartós, hatékony és madárbarát megoldás az általuk okozott hatalmas kár megelőzésére. A holland fejlesztésű eszköz által kibocsátott mozgó lézerfolt egy fizikai tárgy közeledtének érzetét kelti a madarakban, amitől megriadnak, és elhagyják a területet.

A seregélyek jelentős kártételt okoznak a mezőgazdaságban. Amint érni kezd a napraforgó, a szőlő és a sok gyümölcs, már le is aratják a termést. Komoly károkkal kalkulálhatnak a szőlősgazdák is.

„Az idei várható termésátlag hektáronként 10-13 tonna, a szőlő átvételi ára kilónként 100-130 forint körül alakul. Ez 1 000 000-1 300 000 Ft/ha árbevételt jelent, ám

a seregélyek okozta kártétel helytől és a kitettségtől függően akár 20-30% is lehet, ami hektáronként elérheti akár a 200 000-300 000 forint veszteséget”

– mondta Péter István, az Agrosol 2000 Kft. szakembere.

A seregélyek hatalmas csapatokban csapnak le, akár egy délután alatt végezhetnek a termés jelentős részével Fotó: pixabay.com

A seregély egyébként hasznos madár, nagyon sok kártékony rovart pusztít el a mezőgazdasági területeken és a kertekben. Ezért a szabályozás értelmében közegészségügyi okból, továbbá a légi közlekedés biztonsága, valamint az okszerű mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében adhatnak engedélyt a gyérítésére abban az esetben, ha az természetvédelmi érdeket nem sért.

Viszont a legtöbb madárelhárító módszer nem, vagy csak részlegesen és időlegesen működik a seregélyek esetében. Az Agrosol 2000 Kft. által forgalmazott, holland fejlesztésű Agrilaser azonban hatékony eszköznek bizonyul a távol tartásukban.

Az innovatív megoldás lényege, hogy az eszköz által kibocsátott – kb. 4 cm átmérőjű, mozgó – lézerfolt a madarakban egy fizikai tárgy közeledtének érzetét kelti, amitől megriadnak és elhagyják a területet. Az Agrilaser hatótávolsága – a fényviszonyoktól, illetve az állomány fölötti magasságtól függően – akár 500-800 méter is lehet.

„Környezeti hatása alacsony, sem zajjal, sem zavaró látvánnyal nem jár, valamint nem jelent veszélyt a madarak testi épségére sem”

– tette hozzá a szakember.

Neked ajánljuk
Borsóginnel a környezetért Zéró emisszió és maximális teljesítmény: debütált a napelemes autó Laborhús után itt a labortej A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam