2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösségi hálózat amerikai és kanadai farmereknek

Különleges, működtetői szerint egyelőre elsősorban digitális adathálózatban tömörülnek amerikai és kanadai gazdák. A modell működik, befektetői között a szingapúri kormány egyik alapja is szerepel.

A Farmerek Üzleti Hálózata (Farmers Business Network, FBN) fejlett technológiai megoldásokat használó, összesen mintegy 16 millió hektáron – Nyugat-Virginiánál nagyobb területen – gazdálkodó kb. hatezer amerikai és kanadai személyt tömörítő szervezet. Többek között zabot, lencsét, gabonaféléket, kukoricát és szójababot termesztenek.

Érdekes csoportosulás, speciális közösségi hálózat, amelyen a tagok adataikat és tudásukat, szakmai tapasztalataikat osztják meg egymással,

valamint hatékonyan alkudoznak kívülállókkal, hogy számukra előnyösebb árazást csikarjanak ki belőlük. Valódi üzletről van szó – az előfizetéses, csak tagok által látogatható platform évi 600 dollár befektetés.

Mit kapnak érte cserébe? Magokkal és terméssel kapcsolatos adatokat, amelyekkel aztán újabb adatokat generálnak magokról és termésről, rovarirtókról és eladókról. Közös munkájuk sokszor eredményez a korábbinál költséghatékonyabb új megoldásokat.

A platform felhasználóbarát, könnyű rá feltölteni, ott tárolni és együttesen elemezni a változatos eszközökről, drónoktól és műholdaktól, mobilalkalmazásoktól és felszíni szenzoroktól stb. származó, közösen feldolgozott adatokat.

A lassan négyéves, a kaliforniai San Carlos székhelyű cég tulajdonába tartozó FBN tevékenysége a hálózat működtetése mellett az elektronikus kereskedelemre is kiterjed.

Képzeljük el, hogy több ezer farmert a specialitásaikra kíváncsi, azért akár prémiumárat is fizető több ezer potenciális vevővel köt össze.

Például egy élelmiszergyártó genetikailag nem módosított, meghatározott szójabab-változatokat akar, és a hálózaton keresztül eljut a termelőkhöz. Közben megtudja, honnan származik a szójabab, sőt, műholdas képeken meg is nézheti a gazdaságot.

Mindegyik megoldás előnyös az utóbbi évek áresése vagy néhány túlárazott munkagép megvásárlása miatt egyre több gonddal küszködő farmereknek, miközben az FBN-t mind több kockázati befektető, köztük a szingapúri kormány egyik alapja is támogatja.

Az Egyesült Államokban több mint 170 ezren termesztik a legfontosabb növényeket. Általában egymástól függetlenül gazdálkodnak, kereskednek, sok alapinformációhoz nem férnek hozzá, így piaci, értékesítési pozícióik is gyengék. A már 200-nál több személyt alkalmazó FBN minél többüket szeretné soraiban tudni, és segítené őket termékeik legjobb áron történő eladásában, nagyobb piacok meghódításában.

„A hálózathoz tartozva pozícióik sokat erősödnének – állítja a digitális farmgazdaságban gondolkozó alapító, Charles Baron. – Egyelőre azonban elsősorban adathálózatról van csak szó” – teszi hozzá.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam