2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A precíziós mezőgazdaság legfontosabb technológiái

Drónok, globális helymeghatározó rendszerek, térképek, irányítótechnikák és a vetést, ültetést, permetezést stb. segítő egyéb eljárások (VRT) a jelen precíziós mezőgazdaságának az alapjai. Az elmúlt tíz év gyors technológiai fejlődésének a mezőgazdaság az egyik legnagyobb haszonélvezője.

A különféle új megoldásokat egy ideje a precíziós mezőgazdaság, más néven termőhely-specifikus növénykezelési rendszer (SSCM, site-specific crop management) gyűjtőkategóriába soroljuk.

A sok-sok darabkából összeálló hatalmas kirakós játék lényege, hogy a gazdák szántóföldjüket minél kisebb részekre bontsák, és e részeket a leggondosabban kezeljék.

Ellentétben az óriási területekre alkalmazott egységes módszerekkel, a koncepcióból egyenesen következik, hogy minden növényt specifikusan kezelnek, baj esetén azonnal közbeavatkoznak.

A precíziós mezőgazdaság legelterjedtebb technológiái: a változó mennyiségű kijuttatás (VRT) eszközei, az ember nélküli légi járművek (azaz drónok), a globális helymeghatározó rendszerek (GPS), különféle térképek és irányító eszközök.

A VRT az utóbbi tíz esztendőben fejlesztett vető, szóró, permetező és ültető technológiák együttese. Folyamatos GPS-es követéssel, térképekkel és szenzorokat használva segítenek megakadályozni a pazarlást, feleslegesen sok mag elültetését, túlzott mértékű permetezést, rovarirtó szerek mértéktelen használatát stb.

A drónok szintén egyre fontosabb szántóföldi szereplőkké léptek elő. Változatos kameráikkal és különféle felbontásban nagyon fontos vizuális, audio- és más adatokat szolgáltatnak tulajdonosaiknak.

Például ezekből az információvá átalakított adatokból tudják meg, hogy egyes területeken mennyi a levegő nitrogéntartalma, bizonyos növényeknek mennyi vízre van szükségük stb. A drónok mind gyakrabban végeznek távérzékelést is, amellyel még hatékonyabb és pontosabb a megfigyelés.

A különféle GPS-rendszerek a modern mezőgazdaság fejlődésének legfontosabb motorjai közé tartoznak.

Az 1970-es évekbeli első GPS-ek óta a rendszereket folyamatosan pontosítják, kb. 30 műholdból álló hálózat adataiból számolják ki a helykoordinátákat. Ahhoz, hogy egy GPS-olvasó megkapja a pontos jelet, három vagy több műholddal kell kapcsolatban állnia. Adataik speciális helyszínekre, talaj- vagy termésmintákra vonatkoznak, amelyekből a farmer megállapítja, hogy gazdaságának mely részeire kell jobban odafigyelnie, hol várható nagyobb termés stb.

A precíziós mezőgazdaságban természetesen a térképek is precíziósak, melyeket változatos technológiákkal, például UAV-kkel és GPS-ekkel is készíthetnek. Segítik a gazdákat, hogy részletesebb képet kapjanak földjükről, sőt, megfelelő felbontásban akár egyes növényekről is.

A traktorokra, kombájnokra és más gépekre is alkalmazható irányítástechnológiák például a vegyszerek pontos, hatékony használatában segítenek.

Az említett megoldások általában kombinálhatók egymással, és a mezőgazdaság 4.0 más eszközeivel, mesterséges intelligenciával, robotokkal kiegészülve

a jövő energia- és költséghatékony agráriumát alapozzák meg.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam