2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mezőgazdaságnak a klímaváltozás kihívásai mellett a hatékonységnövelésre is fel kell készülnie

A magyar mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira, a legmodernebb agrotechnikák alkalmazására, a termelés hatékonyságának növelésére. Az állattenyésztő telepek klimatizálása, az öntözés és a fiatalok megnyerése mind fontos eleme a jövőbeni magyar mezőgazdaságnak.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a VII. Hajdúsági Expo, Ipari, Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Erdészeti Gépkiállítás és Termékbemutató megnyitóján rámutatott: a napokban tapasztalható hőség nemcsak az ember, hanem az állatok szervezetét is rendkívül megterheli.

Magyarországon az állattenyésztő telepeken a klimatizálás még nem kellő mértékű, így a gazdálkodók nem tudnak versenyképesek lenni.

Pedig ahhoz, hogy a mezőgazdaság biztos megélhetést jelentsen hosszú távon, növelni kell a hatékonyságot. Ehhez feltétlenül hozzátartozik az öntözésfejlesztés is. A cél az, hogy öt év múlva a gazdák 100 ezer hektáron tudjanak öntözni, amelyhez a kormányzat segítsége is kell, akár támogatások formájában.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az öntözésfejlesztés, a technikai újítások átvétele és használata mellett

legalább ilyen fontos a jövő generációjának megnyerése.

Különböző tájékoztatókkal, programokkal meg kell mutatni a fiataloknak, hogy a ma és a közeljövő mezőgazdasága már nem is hasonlít a korábbiakra, a jövő a precíziós gazdálkodásról szól, amelyhez megfelelő szaktudású diákokat kell oktatni.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idei aratási eredményekről beszámolva elmondta: búzából hektáronként 5,09 tonnás átlagot takarítottak be, ami 4 millió 800 ezer tonna termést eredményez. Őszi árpából 4,9 tonnás átlag született, míg a repce hozama változó, a csapadék miatt ugyanis nem tudták mindenütt betakarítani. Farkas Sándor kitért arra is, hogy a gazdák az idei első negyedévben 32 milliárd forint értékben vásároltak erőgépeket és munkagépeket. A gépforgalom a pályázati lehetőségeknek is köszönhetően jelentősen emelkedett. Ezek a gépek a legmodernebb technikát képviselik, amelyek nagyban hozzájárulnak a termelés hatékonyságának növeléséhez.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A építési hulladék is lehet alapanyag Már a magyar házakra is kerülhet szmogevő tető
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam