Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Automatizált gyomirtás

Az Arizonai Egyetem egyik kutatócsoportja különleges permetezőegységet fejlesztett. A gép centiméter pontossággal szórja célpontjukra a növényvédő szereket, és a folyadékból csak minimális mennyiség vagy annyi sem jut a célponton kívüli területre. Sebessége eléri az óránkénti közel 4 kilométert.

Mark Siemens, a felsőoktatási intézmény Mezőgazdasági Tanszékének biorendszer-tervezője elmondta, hogy munkájuk több szövetségi államon átívelő kezdeményezés precíziós gyomirtó gépek építésére. A projektben a davisi Kaliforniai Egyetem és a Washington Állami Egyetem is részt vesz.

„A jelenleg kereskedelmi forgalomban beszerezhető technológia a sorokban lévő növények között ugyan kiirtja a gyomot, de mivel mechanikus szerkezetek, néhány centit szabadon hagynak, hogy például a paradicsomban ne okozzanak kárt. Kutatásunk célja a növényhez nagyon közeli, kereskedelmi gépekkel elérhetetlen gyomok eltávolítása” – magyarázta.

A Kaliforniai Egyetemen gyomok azonosítására alkalmas képalkotó rendszert dolgoztak ki. A rendszer térképet készít a célzott permetezéshez, a gép a térkép alapján végez precíziós munkát.

A képalkotó rendszerhez permetelosztót építettek, a kettő integrálása biztosítja a gép automatikus munkavégzését. Az integrált rendszert a tervek szerint idén vetik alá alapos teszteknek, és értékelik ki.

A projekt három és fél esztendeje indult, a kutatók a növényeknek és gyomoknak a gép számára távolról sem egyértelmű megkülönböztetésének automatizálásával töltötték el a legtöbb időt. A gyors technológiai fejlődés azonban sokat segített, hiszen az utóbbi években rengeteg előrelépés történt a mesterségesintelligencia-kutatásban, azon belül is főként a gépi tanulásban, leginkább pedig a mélytanulásban (deep learning).

Rengeteget javultak a képtechnológiák, a felismerő rendszerek, és ennek a javulásnak a kézzelfogható eredménye, hogy egy MI egy adott képen belüli tárgyakat (objektumokat) képes megkülönböztetni egymástól, sőt nemcsak megkülönbözteti, hanem fel is ismeri őket.

Magáncégek szintén keresik a megoldást, és Siemens elmondta, hogy több robotikus, automatizált gyomirtó gép létezik, ráadásul különböző képalkotó technológiákat használnak.

„Sok információt a szellemi tulajdonjog véd. De az általam látottak elég jó eredményeket produkálnak ahhoz, hogy véleményem szerint, ha nem is most nyáron, de jövőre mindenképpen kereskedelmi forgalomba kerülhetnek” – prognosztizálta a kutató, majd hozzáfűzte, hogy a precíziós gyomirtó gépekkel összehasonlítva lelassult a betakarítást automatizáló gépekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés.

„Ismereteim alapján nem a termés leszedése a probléma, hanem a már leszedett termés kezelése, hogy végül a fogyasztók elvárásainak megfelelően nézzen ki” – mondta Siemens.

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit! A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam