2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virtuális térben tesztelnek valódi veszélyeket a méhek

Gyorsan fogyatkozik a világ méhpopulációja, ezért biológusok, informatikusok, környezetvédők és más szakemberek gőzerővel dolgoznak a megmentésükön. Mostantól jól működő, szimulált közegben tanulmányozhatják a poszméhek életét, viselkedését.

A délnyugat-angliai Exeter Egyetemen például „virtuális biztonságos teret” használnak poszméheket fenyegető veszélyek tesztelésére. A poszméh angolul bumblebee, innen a projekt – és az ingyen letölthető online rendszer – szójátékon alapuló Bumble-BEEHAVE neve is (a behave jelentése magyarul: viselkedik).

A számítógépes szimuláció megmutatja a csoportok fejlődését, és különféle veszélyekre, például rovarirtó szerekre, parazitákra vagy lakókörnyezetük elvesztésére adott reakcióikat.

Kutatók, farmerek, döntéshozók és más érintettek különféle földgazdálkodási technikákat tesztelve találhatják ki, hogy mi a legjobb a méheknek. A rendszer előrejelzéseket is készít. Mivel a helyszíni kísérletek drágák és időigényesek, az eredményekkel pontosíthatók, és csökkenthető a számuk – már amikor egyáltalán kivitelezhetők.

„A porzó méhek pusztulása óriási probléma a növények és a vadvirágok számára. A felhasználóbarát Bumble-BEEHAVE figyelembe veszi a poszméhek életét befolyásoló, egymással interakciókat folytató bonyolult tényezők sokaságát, a virtuális biztonsági térben változatos megoldások tesztelhetők, és már a helyszínen is együttműködünk termőföldek kezelésével és a vadvilág megőrzésével foglalkozó csoportokkal” – nyilatkozta a felsőoktatási intézmény Környezet és Fenntarthatóság Intézetében kutató Grace Twiston-Davies.

A Bumble-BEEHAVE hat brit poszméhfaj növekedését, viselkedését és túlélését szimulálja nektárban és pollenben gazdag, tehát elegendő táplálékforrással rendelkező tájon.

A modell hatalmas előrelépés a poszméh-populáció dinamikájának előrejelzésében. A szimulációval a kutatók jobban megértik az állatok szervezetének stresszválaszát kialakító külső erők, körülmények, összességében ingerek (stresszorok) egyéni, illetve interakcióik együttes, a méhek túlélését és visszacsatolási mechanizmusait befolyásoló hatását.

Ezek a hatások segítik a méhkolóniák környezetre adott reakcióit, vagy – rosszabbik esetben – sodorják pusztulásba őket.

A modellel terepkísérletek tervezhetők, és a vadvédelmet segítő, a mezőgazdák döntéshozását támogató kockázatbecslések, ajánlások dolgozhatók ki.

„Bizakodunk, hogy kutatók és földtulajdonosok használni fogják, visszajelzéseik alapján pedig finomhangolhatjuk a modellt” – mondta Matthias Becher fejlesztő.

Neked ajánljuk
Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam