2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csáfordon feldolgozóüzem nyílt a pazarlás ellen

A csáfordi feldolgozóüzemben a térségbeli gazdák terményeit dolgozzák fel, így csökkentve az élelmiszer-pazarlást és támogatva a helyi kistermelőket. Főként alma, körte, szőlő és levendula kerül be az üzembe, amelynek célja, hogy a térségbeli gazdák által megtermelt gyümölcsök, zöldségek ne menjenek veszendőbe. 

A csáfordi üzemben jelentős mennyiségben dolgoznak fel szőlőt is (ezt léként fogadják, pasztőrözik és csomagolják), és szeder is érkezett a napokban. A szakmai vezető hozzátette: idén nagyon sok szőlő termett, s több gazda azt mondja, borként már nem tudják eladni. Ezen a héten még közel háromezer liternyi szőlőlevet és öt-hatszáz kiló barackot is várnak. Az alma feldolgozása még januárig tart, és zöldséglevek is készülnek.

Fotó: Pexeles.com

Az üzemben gyógynövényszirupokat is készítenek; egy köbméteres illóolaj-lepárló berendezéssel rendelkeznek. Idén levendulából közel húsz köbméternyi érkezett, ezenkívül főként fenyőt, mentát, cickafarkat és citromfüvet dolgoznak fel.

A szociális szövetkezet ter­vei között szerepel a gyümölcsfeldolgozó jelenlegi na­pi két tonna kapacitásának bővítése 3,5-4 tonnára, ez várhatóan október közepére megvalósul, valamint a gyógy­növényszirupok osztrák piacon való értékesítése.

Neked ajánljuk
Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Egyre jobban érdekli az osztrákokat, honnan származik az ételük A világ legnagyobb szélturbinája Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam