2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudásalapú megoldásokra van szüksége a mezőgazdaságnak

A mezőgazdasági termékek iránti kereslet egyre erősödik, hiszen 2050-re 70 százalékkal nő a világ élelmiszer-szükséglete, a termőterület viszont 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken.

Tudásalapú megoldásokra és a versenyképességet javító eszközökre van szüksége a mezőgazdaságnak annak érdekében, hogy a magyar termékek továbbra is piacot találjanak, az ágazat pedig képes legyen megoldani a következő évtizedek kihívásait – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A mezőgazdasági termékek iránti kereslet egyre erősödik, hiszen 2050-re 70 százalékkal nő a világ élelmiszer-szükséglete, a termőterület viszont 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken.

Hosszú távra szóló megoldás ma még nincs, a feladat a jövő agrárszakembereire vár, ezért erősíteni kell az ágazatban dolgozók utánpótlását.

Nagy István jelentős eredménynek nevezte, hogy az agrárképzésben tanulók száma nem csökken, de hozzátette, hogy hosszabb távon 20-30 százalékkal bővíteni kell az utánpótlást.

Fotó: wikimedia.org

A legsürgősebb feladatok között az öntözhető területek növelése áll, hiszen vízgazdálkodás nélkül nincs sikeres mezőgazdaság.

A 4,4 millió hektár szántónak csak kis része, összesen legfeljebb 85 ezer hektár öntözhető, ami jelentősen elmarad az európai átlagtól. Hónapokon belül lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a gazdák a saját kútjaikból öntözhessenek.

A miniszter versenyképességi kérdésnek nevezte a technológiai korszerűsítéseket, az élőmunka kiváltását, a precíziós gazdálkodást és a telephelyek korszerűsítését is. A gazdák növekvő hitelállománya azt jelzi, hogy az érintettek felismerték ezek jelentőségét, és lehetőséget látnak a versenyképességet erősítő fejlesztésekben.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam