2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „műhús” és a globális felmelegedés

Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának. A világ szén-dioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a „műhúsokra” alapozott elképzeléseket.

A globális állattartásból származó üvegházhatást okozó gázok összmennyisége 7,1 gigatonna évente, ez pedig az emberi tevékenységekkel okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékát teszi ki – írja a www.businessgreen.com. Ez alapján komoly problémát jelenthet majd, hogy a becslések szerint a világ húsfogyasztása 20 százalékkal, míg a tejtermelés 58 százalékkal lesz nagyobb 2050-re.

Fotó: Jim Cooke/Gizmodo

Kutatók szerint

a laboratóriumban előállított húsok fogyasztásával 78-96 százalékkal csökkenthető lehetne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása, és ez komoly segítséget jelentene az éghajlatváltozás kezelésében is.

Az úgynevezett laboratóriumi hús az egész élelmiszeripart forradalmasítaná, a globális keresletet ugyanis sokkal fenntarthatóbb módon tudná kielégíteni a piac. Az új módszerrel előállított húsokkal csökkenteni lehetne az éhezést és az alultápláltságot is.

Más szakértők ugyanakkor kétkedve fogadják a „műhúsok” lehetséges térhódításáról szóló elképzeléseket. A tradicionális mezőgazdasági ágazatnak számító hagyományos állattenyésztés továbbra is fennmarad, és ezután is minőségi állati eredetű termékekkel látja majd el a fogyasztókat – állítják.

Neked ajánljuk
Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam