2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vetés, aratás, programozás

A robotok ott vannak a gyárakban és az autópályán, lenyírják a füvet és felporszívóznak, egy ideje pedig megérkeztek a szántóföldekre is. A mezőgazdasági munkát egyre hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és termelékenyebbé tehetik most és a jövőben. Idénymunkásra jó ideig szükség lesz még, de a gabonatáblákra hamarosan egyáltalán nem kell majd emberi munkaerő, viszont egyre egészségesebb alapanyagot fogunk termeszteni, egyre átláthatóbb módon.

A Harper Adams egyetemen már learatták azt az árpát, ami teljes mértékben emberi kéz érintése nélkül nevelkedett. A kutatási projekt egyhektáros kis szántóföldjét kizárólag önvezető járművekkel és drónokkal művelik.

Palackozott jövő

Nem csúcstechnológiát használtak, éppen ellenkezőleg: minden, a kísérletben felhasznált eszköz kereskedelemben kapható technológia volt. Nyílt forráskódú szoftvereket és egy drón robotpilótáját használták fel a navigációs rendszer létrehozásához.

2017 őszén sikeresen betakarítottak 5 tonnányi árpát, amiből természetesen készült ünneplés céljára egy üveg gin is. Dr. Mesterházi Péter Ákos, a precíziós gazdálkodás szakértője szerint továbbra is a hatékonyság az agrárium legfontosabb hívószava.

A gépek mérete egyre csak nő, mert a nagyobb típusok erősebbek és ezért hatékonyabbak is, a kihasználtság optimalizálásához pedig digitális megoldásokat alkalmaznak.

A legújabb szoftveres motorvezérlések például új szinteket érnek el az égéshatékonyságban, úgyhogy a gépek károsanyag-kibocsátását és üzemanyag-fogyasztását is egyre lejjebb szorítják.

Ebben segít, hogy már a guminyomást is dinamikusan tudják szabályozni az optimális nyomatékátvitel érdekében.

A gyors, pontos munka a cél

A mezőgazdasági gépek eközben egyre kisebb átfedéssel és egyre gyorsabban dolgoznak, aminek eredményeként csökken a taposás, azaz egyre kevesebbszer kell áthajtani egy adott talajfelületen, kevésbé összetömörítve azt, ami a talajban zajló folyamatok számára kedvező.

De az emberi felügyelet eddig nem volt kiváltható – márpedig egy 10-12 órás műszak vége felé már senki sem tud olyan pontosan teljesíteni, mint az elején.

„A kicsiknél ez azért fontos, mert ők csak 1-2 embert tudnak pluszban felvenni, ha intenzív munkaigény lép fel. A mostani idényre is jellemző, hogy nagyon szűk az időkeret, amiben el kell végezni a munkákat.”

Mesterházi szerint kulcsprobléma lett az, hogy

a hagyományos időszakos munkák elvégzésénél néha egészen szűkre zárul az időablak, és ez az általános munkaerőhiánnyal együtt nagy kihívást tud jelenteni.

Nincs kit beültetni a gépbe, vagy ha van, nem biztos, hogy az illető megfelelően ért is ahhoz – a modern gépekkel viszont alaposabb felkészültség nélkül is jó minőségben lehet elvégezni a munkákat.

A GPS-eszközök által biztosított háttér egyre több terhet levesz a gépkezelők válláról – garantálja a pontos kormányzást, akár magától megfordítja a gépkapcsolást a tábla végén és automatikusan ki- és bekapcsol bizonyos funkciókat, pl. a permetezést vagy a műtrágya-kijuttatást.

Idővel az önvezetés teljesen át fog menni az intenzív mezőgazdaságba is, hiszen ha a Harper Adams csapata is tudott automata kombájnt építeni némi barkácsolással, akkor sejthetjük, hogy a nagy gépgyártók legújabb modelljei is egyre okosabbak lesznek.

A cikk befejező része az index.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Robotokkal űzik el a medvéket a gazdaságoktól Japánban (videóval) Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam