2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezzel a módszerrel már lakásban is lehet zöldséget termeszteni

A Farmshelf innovatív újításának köszönhetően örökre megváltozhat az amerikaiak étkezési szokása, ugyanis a cég terméke lehetővé teszi, hogy bárkinek legyen beltéri farmja otthonában, de akár éttermek vagy vállalati konyhák is beszerezhetik.

A brooklyni székhelyű Farmshelf nemrég kezdte el értékesíteni fejlesztését, amivel bárki termelhet fűszereket és zöldségeket a hidroponikai eljárásnak – vagyis a táptalaj helyett vízalapú növénytermesztésnek – köszönhetően.

A Farmshelf úgy néz ki, mint egy nagy méretű világító könyvautomata, csakhogy itt nem olvasnivalók sorakoznak, hanem saláta és fűszernövény növekszik.

A vásárlók több mint 50 növény közül választhatnak, mint a bébisaláta vagy a bazsalikom, hogy mit termesszenek a szerkezet polcain, ahol a LED-fényeket és a tápanyagrendszert is külön lehet szabályozni.

(Az Instagramon még több fotó látható.)

A cég által fejlesztett program folyamatosan felügyeli a belső hőmérsékletet és fényrendszert, és értesítést küld, ha a növényeket már be lehet takarítani.
A Farmshelf egységek 7 ezer dollárba (2 millió forint) kerülnek, és hetente 5 kilogrammnyi fűszernövényt, havonta pedig 140 fej salátát lehet velük termeszteni.
Ráadásul a farmereknek van lehetőségük egy havi száz dolláros (29 ezer forint) előfizetés fejében hozzáférni a cég tápanyagaihoz és vetőmagjaihoz.

Automatizáltuk a termesztés legnehezebb részeit, hogy mindenki maga termelje meg az élelmét. Egy fej saláta kevesebb, mint 28 nap alatt fogyaszthatóvá növekszik, szemben a hagyományos termeléssel, ahol ez akár 60 napig is tart

– nyilatkozta Andrew Shearer, a cég vezérigazgatója a MoneyIshnek, majd hozzátette, hogy ráadásul a növényeknek 90 százalékkal kevesebb vízre van szükségük.

A Farmshelf karbantartása – mint például a vízrendszer feltöltése, a tápanyag hozzáadása vagy a betakarítás – hetente fél órát vesz igénybe.

Fotók: farmshelf

Ráadásul a cégek is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta:

az American Express például hat egységet rendelt a vállalati kávézója számára,
a New York-i Grand Central Station északi csarnokába is kerül belőle, továbbá két híres szakács, Jose Andres és Marcus Samuelsson is vásárolt éttermeibe a Farmshelfből.

A cég most azon dolgozik, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tegye a rendszert, így az új modell várhatóan 3 ezer dollárba (829 ezer forint) fog kerülni, ami egyúttal kisebb is lesz. Ugyanakkor a termékpaletta szélesítésén is dolgoznak: hamarosan paradicsom, paprika és eper is termeszthető lesz.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam