2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így segítik a digitális megoldások a mezőgazdaságot

A digitális innováció különösen fontos szerephez jut Afrikában, az e-mezőgazdaság növelheti az agrárium vonzerejét a fiatalok körében – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Origóhoz eljuttatott, a témával foglalkozó összeállításában.

A fiatalok világszerte egyre nagyobb számban fordítanak hátat a mezőgazdaságnak. Az ágazat megköveteli a kemény fizikai munkát és cserébe alacsonyabb béreket ajánl. Egyik sem vonzó az új generációk számára, akik ezért inkább a nagyobb városokban próbálnak szerencsét – mutat rá a problémára a FAO.

Négy új alkalmazás ad valós idejű tájékoztatást a mezőgazdasági termelőknek. Az időjárás- és a termésnaptár-alkalmazás egyszerre mutatja a várható időjárást és a szezonális terményeket, ezzel idejekorán jelezve a lehetséges kockázatokat. A gyógymódok és állati takarmányok applikációból információhoz juthatunk az állatbetegségek ellenőrzésére és a takarmányozásra vonatkozó stratégiákról. Az AgriMarketplace használatával a gazdák tájékozódhatnak nyersanyagvásárlás előtt az aktuális piaci helyzetről és árakról Fotó: Innogravi

Hogyan segítik a digitális megoldások a vidéki foglalkoztatást?

A kérdésnek különösen nagy jelentősége van Afrikában. Itt, bár egyre több állam belépett a feltörekvő államok sorába, és tesz jelentős erőfeszítéseket a fejlődés, a szegénység leküzdése, az életkörülmények és az életkilátások javítása érdekében, a kontinens egésze még számos problémával kell hogy megküzdjön.

A mezőgazdaságban azonban minden ágazatnál nagyobb lehetőség rejlik a szegénység csökkentésére.

A szubszaharai Afrikában élő 1,2 milliárd ember több mint 60 százaléka 25 év alatti.

Ennek a növekvő létszámú fiatal rétegnek jövedelmező munkalehetőségre van szüksége – és itt lép a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés a képbe, valamelyest újragondolt formában.

A FAO-nál úgy látják, a kulcs az innovációban rejlik.

Már jelenleg is számos digitális és technológiai újítást alkalmaznak a mezőgazdaságban, melyek az ágazatot hatékonyabbá tették, és nem mellékesen új lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitottak meg a fiatal vállalkozók előtt.

Egyes becslések szerint a következő öt évben az élelmiszeripar és a mezőgazdaság a második legnagyobb drónhasználóvá lép elő. A FAO már több országban bevezette a technológiát, hogy valós idejű és részletes adatokat szerezzen az élelmezésügyet és mezőgazdaságot érintő kihívásokkal szemben Fotó: origo.hu

Az őszi sereghernyó a kukoricát és más fontos terményeket károsítja az amerikai, afrikai és ázsiai kontinensen. A Nurut applikáció a növényhez tartva azonnal megerősíti, ha őszi sereghernyó okozta kárról van szó.

Az e-Nutrifood a vidéki területeken élők számára ad ajánlást az egészséges ételek előállításához, megőrzéséhez és a helyes táplálkozáshoz.

Afrikai halászok Fotó: commons.wikimedia.org

Az Abalobu, ahogy már a neve is sugallja – hiszen khosza nyelven halászokat jelent –olyan mobilalkalmazás, amellyel a halászok rögzíthetik, hogy mit, mikor és hol fogtak, milyen módszerrel és mennyiért tudták értékesíteni. Mindezt más halászoknak is elérhetővé teszi. Dél-Afrika partjainál jelenleg mintegy 30 000 ember él ebből a kereskedelmi és megélhetési halászat mezsgyéjén egyensúlyozva.

Neked ajánljuk
Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével Már lehet magmintákat igényelni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központnál Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam