2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kertészkedés a tenger alatt (videóval)

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint jelenleg a Föld földterületének mintegy 11 százaléka (13,4 milliárd hektár) használatos a növénytermesztésben. A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Group dolgozta ki legújabb kutatási projektje keretében.

Mivel a világ népessége az Egyesült Nemzetek szerint 2050-ben várhatóan 7,6 milliárdról 9,8 milliárdra nő, a vizet – amely a világ felszínének mintegy 75 százalékát fedezi – „termőföldként” felhasználni óriási segítséget jelentene, mondta Luca Gamberini, a kutatócsoport marketingmenedzsere. Csapata azon dolgozik, hogy bebizonyíthassa, igenis lehetséges növényeket és zöldségeket termeszteni a tenger alatt.

Az első tenger alatti kertet a genovai parthoz közel, 8 méterrel a felszín alatt hozták létre Olaszországban. A Némó Kertjének keresztelt kutatási program 2012-ben indult az Ocean Reef Group égisze alatt. Minden miniüvegház termőföld nélküli növénytermesztési módszert használ, mialatt az öntözéshez a sótlan vizet természetesen állítják elő.

A víz alatti ültetésnek azonban vannak korlátai.

„A mostani tapasztalatok alapján nem lenne értelme gabonát vagy gyümölcsfát termeszteni a tenger alatt, de orvosi gyógynövények élőállítására képesek vagyunk. Steviát, mentát, rozmaringot, paradicsomot, de még zöldségeket, fokhagymát, babot, szóját és goji bogyót is termesztünk”

– mondta Luca Gamberini.

Fotó: awesomewithoutborders.org

A projekt még csak kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. A növények víz alatti művelésének tesztjei során kiderült, hogy a legtöbb esetben pozitív eredmények születtek. Minden víz alatti kert speciális felszereléssel rendelkezik, amely nagyjából 10-20 ezer euróba kerül, így a termelés költségei még fenntarthatók. Az eljárás mostantól gyógyszerészeti célokra is felhasználható. Az olyan helyeken, mint a Maldív-szigetek, ahol az összes élelmiszer importáru, költséghatékony megoldást jelenthet. A kutatócsoport folyamatosan növeli a termelést azért, hogy a víz alatti növénytermesztésben több hatékony módszert találjon.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam