2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gép mondja meg, hogy mekkora károkat okoz a mezőgazdaságnak egy hurrikán

Természeti katasztrófák utáni károkat mér fel a Floridai Egyetem új rendszere. A fejlesztők ügyeltek, hogy megoldásuk a lehető legtöbb számítási eszközön működjön. Mivel pontos és gyors, komoly jövőt jósolnak neki.

A 2017-es Irma hurrikánt követően a Floridai Egyetem Élelmiszer és Agrártudományok Intézetének mezőgazdasági technológiákkal, erőforrás-gazdálkodással foglalkozó szakemberei a termésben okozott károkat minden korábbi eljárásnál gyorsabban felbecsülő rendszert fejlesztettek, amely nemrég állt munkába.

Hurrikánokról, árvizekről, aszályról, erdőtüzekről és más komoly katasztrófákról képes széles körű online kiértékelést készíteni.

„A veszély elmúltával a felsőoktatási intézmény szakemberei kimennek a helyszínre, ahol személyes megfigyeléseket végeznek, termelőkkel készítenek interjúkat. Ezek a kritikus információk nélkülözhetetlenek a kárenyhítéshez. Mivel kutatóink komoly szakértelemmel és kapcsolatokkal rendelkeznek, állami és szövetségi ügynökségek számítanak a munkánkra a nyers adatok összegyűjtésében” – magyarázza Christa Court, a rendszer egyik fejlesztője.

Az egyetem szakértői és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) szakemberei a termesztőktől összegyűjtött információkat az Élelmiszeripari és Erőforrás-gazdálkodási Tanszékre küldik, ahol felmérik a károkat, majd más tényezőket is kiértékelnek. Ezután a felmérést eljuttatják Florida állam Mezőgazdasági és Közszolgáltatási Minisztériumának, valamint az amerikai Farmszolgáltatási Ügynökségnek (FSA), azaz a lehető legtöbb helyre, hogy minél több érintett pontos képet kapjon a például egy szökőár által okozott mezőgazdasági károkról.

Az USDA hivatalosan csak akkor beszél a termést ért katasztrófáról, ha egy megyében a veszteségek a mezőgazdaság legalább 30 százalékára kiterjednek, és az egészet pontosan dokumentálják.

Káron a növényeket, állatokat és a gazdálkodáshoz kapcsolódó más értékeket, például ingatlanokat ért fizikai sérüléseket értik, „veszteségen” pedig a katasztrófa miatti anyagi károkat, bevétel- és jövedelemcsökkenést.

A mobileszközökön (okostelefon, tablet, laptop) és desktop számítógépeken egyaránt működő rendszer ezeket veszi lajstromba. A fejlesztés egyik legfőbb szempontja volt, hogy minél többféle készüléken használható legyen.

„A farmerek a lehető leggyorsabban, ha lehetséges, pár órán, de legalábbis pár napon belül akarnak az állami és a szövetségi ügynökségeknek megbízható becslést küldeni. Ha a folyamat hónapokig elhúzódna, negatív hatással lenne a segítségnyújtásra” – jelentette ki Alan Hodges, az egyetem egyik kutatója, és hozzáfűzte, hogy a gazdákra vonatkozó információk nem nyilvánosak, az adatokat csak az érintett hatóságok látják.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam