2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

3D-nyomtatás a mezőgazdaságban

Napjaink egyik legdivatosabb technológiáját, a fogyasztói világ után az ipart is meghódító 3D-nyomtatást egyre gyakrabban alkalmazzák a mezőgazdaságban. Burmától Kanadáig, Olaszországtól Togóig változatos ötletek valósulnak meg a segítségével.

Az additív gyártást, azaz a 3D-nyomtatást (3DP) sokféle területen, köztük nagyvárosi veteményeskertektől, vertikális farmoktól kezdve a printelt szerszámokig a mezőgazdaságban is alkalmazzák.

Az agrárium egyre több szállal kapcsolódik a csúcstechnológiákhoz, így

az élelmiszergyártásban, mezőgazdasági eszközök készítésében, termékek előállításában folyamatokat leegyszerűsítő, és a tömeges személyre szabást biztosító 3D-nyomtatáshoz is.

A 3DP tökéletes meghatározott tevékenységekhez, speciális használatokra szánt egyedi szerszámok kívánság szerinti (on demand) kialakításához. Nehezen megközelíthető területeken különösen hasznos megoldás, nincs szállítási költség, és nem kell hosszú hónapokig várni a megrendelt termékre.

Az egyik ismert 3DP- és modellező cég, a francia Sculpteo összeszedte a hét legizgalmasabb mezőgazdasági nyomtatás projektet.

Az első: hagyományos szerszámok, munkaeszközök készítése a világ egyik legszegényebb országában, Mianmarban, azaz az egykori Burmában. A prototípuskészítést CNC-marással kezdték, ami lassúnak és drágának bizonyult, és közben beszereztek egy asztali 3D-printert. A munkafolyamat felgyorsult,

a printelt szerszámokat hagyományos módszerekkel elképzelhetetlen mértékben igazították a gazdák szükségleteihez.

Afrikában, például Togóban még mindig nehéz gépesített eszközökhöz hozzáférni. Sénamé Koffi Agbodjinou fablabot (3DP-műhelyt) alapított, ahol kizárólag

az utcán talált, hulladéknak szánt, elhasznált elektronikus alkatrészekből építettek printert. A géppel munkaeszközök prototípusait készítik helyi gazdáknak.

Farmerek általában speciális, masszív és igen drága gépekkel dolgoznak. Ha elromlik egy alkatrész, magasak a javítási költségek, sok az utánjárás. A 3DP kézenfekvő – olcsóbb és gyorsabb – megoldás. Például a GVL Proto Poly projekt szakemberei ezeket a szükségleteket igyekeznek kielégíteni. Nincs könnyű dolguk, mert mezőgazdasági gépekről, egyes esetekben monstrumokról van szó, tehát a pótlandó alkatrészekhez is nagyméretű nyomtatók kellenek.

A Farmshelf vállalat autonóm rendszerével bárki kialakíthat otthoni veteményeskertet.

A belső kert rögzítőelemei, növényládái és egyes egyedi részek 3D-nyomtatással készültek. Olcsóbb volt, mint ha fröccsöntéssel csinálták volna.

Joshua Pearce, a Michigani Műszaki Egyetem kutatója felmérést készített a nyílt forrású 3D-nyomtatás mezőgazdasági hatásairól, hogy hogyan képes segíteni kisebb gazdaságoknak, fejlődő országoknak a helyi termőföld jobb kihasználásában. A kutatásból kiderült, hogy

a 3DP az organikus farmokat, az állattartást és a vízgazdálkodást is hatékonyan segíti.

Az olasz Hexagro Urban Farming egyéni igényre szabottan foglalkozik városi mezőgazdasági megoldásokkal Fotó: hexagrourbanfarming.com

Az olasz Hexagro Urban Farming kifejezetten a városi mezőgazdasággal foglalkozik.

Élő Farmerfa rendszerük apró nyomtatott konnektorokból áll.

A konnektorokat a fa bármilyen felhasználásához, a fogyasztó elvárásainak függvényében alakítják ki, a moduláris dizájn egyéni ízlés szerint változtatható.

Egy kanadai cég magvető rendszerhez printelt alkatrészeket.

Rengeteg lehetőséget teszteltek, finomítottak a 3D-modellen, míg sok-sok iteráció után eljutottak az ideális változatig. Mivel a részeknek tartósnak és erősnek kell lenniük, drága fémek és fémprintelés helyett szintén remekül ellenálló fémszerű anyagokkal dolgoztak.

A mezőgazdaságban már most rengeteg alkalmazás valósítható meg,

a jövőben pedig a technológia még hatványozottabban az agrárium részévé válik, amihez persze olcsóbb printerek és gyártási folyamatok kellenek.

Például újrahasznosíthatják a gazdaságokban kidobott műanyagokat, fémeket, amelyekből szerszámokat stb. készíthetnek.

Neked ajánljuk
Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Hazánk is részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam