2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Édes paprikát szed a környezetbarát robot

Hamarosan újabb növény, az édes paprika melegházi betakarítását is robotok végezhetik. Egy európai uniós projekt keretében fejlesztett automatizált rendszer néhány éven belül kerülhet a boltokba.

A mezőgazdaságban hosszú évek, évtizedek óta fogy a képzett munkaerő. A negatív folyamat miatt egyre nagyobb a gépi megoldások, automatizáció és robotizáció iránti igény.

Általában a legnehezebb, legunalmasabb és leginkább ismétlődő tevékenységekhez, például a melegházi termés betakarításához nincs elegendő humán munkaerőforrás.

Az európai uniós SWEEPER projekt egyrészt felgyorsítaná az automatizációt, másrészt az édes paprikát leszedő géppel csökkennek a gazdák kiadásai. (A magyarul fociban söprögetőt, különben utcaseprőt, utcaseprő gépet jelentő SWEEPER a Sweet Pepper Harvesting Robot, azaz az édespaprika-szedő robot szavak összevonása.)

A különféle szakterületeket (kertészetet, kertészmérnökséget, gépi látást, érzékelőtechnológiákat, robotikát, irányításelméletet, szoftverarchitektúra-építést, rendszerintegrációt, melegházitermés-menedzselést) integráló projekt szakértői nemrég tartottak élő bemutatót egy kereskedelmi rendeltetésű holland melegházban.

A fűszernövényt leszedő robotikus karral felszerelt autonóm mobil platformot úgy tervezték, hogy minél kevesebb levelet, szinte csak az édes paprikát szedje le.

Korábbi teszteken kiderült, hogy a kívánt feltételekhez módosított, boltokban beszerezhető növényt, az érett paprikát 24 másodperc alatt, 62 százalékos pontossággal szedi le, és egyes laboratóriumi kísérletekben a 15 másodpercet is elérte. (A platform mozgását egyik esetben sem számolták bele az időbe.)

A SWEEPER egy korábbi uniós projektre a termést jelentő CROPS-ra épül. Az elődkezdeményezés résztvevői értékes termések jobb betakarítását, fenntartható mezőgazdasági műveleteket végző, robotokba építhető érzékelő és manipuláló megoldásokat fejlesztettek.

A mesterséges intelligenciával felerősített robot már az akadályokat is észreveszi, képes kiszámítani az édes paprikához vezető ütközésmentes utat. A markoló így maximális szabad területhez jut, majd levágja a fűszernövényt.

A kutatók azonban nemcsak a betakarítással, hanem az utána következő munkával is foglalkoznak, igyekeznek azt is (futószalaggal és a termést szállító járművel) automatizálni.

A végcél az első melegházi édespaprika-szedő gép piaci forgalmazása. A termesztők több panaszára reagálnak vele: a munkaköltségek, az elérhetőség, az élelmiszer-biztonság és a minőség által felvetett kérdésekre igyekeznek megnyugtató válaszokat adni.

A partnerek számítása szerint a gépet pár éven belül lehet megvásárolni, és úgy vélik, hogy a technológia más zöldségekre és gyümölcsökre is alkalmazható lesz. A kutatók viszont elmondták, hogy a célok – a gyorsabb munka és az eredményesebb szüret, a kisebb hibaráta – eléréséhez további fejlesztések kellenek.

Neked ajánljuk
Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Ökokertünk felkészítése a tavaszra: metszés és lemosó permetezés (videó) Házhoz jön a piac Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam