2019. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfigyelik Magyarország felszínét az űrből

Hétmilliárd forintból jövő év végére épülhet ki az a földmegfigyelési információs rendszer, amelynek keretében elsőként a közigazgatási szervek 72 órán belül hozzáférhetnek műholdfelvételekhez. A földmegfigyelés a katasztrófavédelmet, a meteorológiát, a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást is segítheti.

Mivel Magyarország is tagja a szervezetnek, így az Európai Űrügynökség által felbocsátott műholdak adatai hazánkban is rendelkezésre állnak – közölte a rendszer kialakításában részt vevő Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke, Szijártó Zoltán.

A felvételeket először fel kell dolgozni, a felhasználás céljának megfelelően át kell alakítani, hogy használhatók legyenek.

Segítségükkel többek között a mezőgazdaság, az erdő- és a vízgazdálkodás, valamint a katasztrófavédelem tud hatékonyabban működni.

Az Európai Űrügynökség egyik műholdja Fotó: vasarhely24.com

Alapvető célkitűzés, hogy a közigazgatási szervek használhassák az így megszerzett adatokat, de lehetőség nyílik a kkv-k, szoftverfejlesztők, sőt akár a lakosság számára is, hogy elérjék az információkat.

A teljes projekt értéke 7 milliárd forint, kiépülése jövő év végére várható, akkor indulnak el a szolgáltatások. A feldolgozott, megszűrt adatok 72 órán belül lesznek alkalmasak a különböző felhasználásra.

Neked ajánljuk
Digitális piactér a termelők és az éttermek között Helyet kérnek a fiatalok a magyar mezőgazdaságban Rengeteg vizet rejthet a Mars Újra eljött a Föld napja Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba (videóval)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam