2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható vízhasználat az aszálymonitoring-rendszernek köszönhetően

Az éghajlatváltozás egyik hatása, hogy az aszály és a vízhiány évente több milliárd forint kárt okoz Magyarországon, jóval többet, mint a belvíz vagy az árvíz. Éppen emiatt tekinthető nagy áttörésnek az aszálymonitoring-rendszer, amely sokat segíthet a fenntartható vízhasználatban. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte egy új típusú vízügyi állomáshálózat kiépítését annak érdekében, hogy a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság számára a talajnedvesség aktuális állapota meghatározható és a várható folyamatok előrejelezhetők legyenek.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei kidolgozták az aszály mértékét kifejező, a megelőzési tevékenységeket támogató, a hazai sajátosságokat figyelembe vevő, napi gyakorisággal számítható HDI aszályindexet (Hungarian Drought Index).

A számítás a meteorológiai adatok mellett támaszkodik a termőtalajban több szinten mért talajnedvességre, és figyelembe veszi a szélsőséges időjárási körülményeket, a hőségnapok okozta intenzív párolgást. 

Az aszálymonitoring-rendszer sokat segít a fenntartható vízhasználatban Fotó: Pixabay

Felhasználva a meteorológiai előrejelzéseket,

az elkövetkező 6-10 napra az aszály és vízhiány alakulására vonatkozóan prognózis készíthető,

amely változó valószínűségekkel mutatja be a várható tendenciákat, segítve ezzel a döntéshozók és a termelők felkészülését a preventív intézkedésekre.

Az üzembe helyezett 47 db és a tervezett ~100 db mérőállomás – melyek az országos mérőhálózat gerincét jelentik – a meteorológiai alapparamétereken túl a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat mérik. A számított értékek az öntözési vízmennyiség pontos meghatározását teszik lehetővé, így a fenntartható vízhasználat érvényesíthető a napi gyakorlatban. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megköveteli a mezőgazdaság fejlődését Vannak megoldások arra, hogy felkészülten reagáljon a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam