2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre?

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely azonban szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára. A gazdálkodók bíznak benne, hogy az új technológia a fiatalok számára is vonzóvá teheti az ágazatot.

A Reuters beszámolója szerint a fejlesztők és a gazdák közösen tesztelik a Nile-18T drónt, amit egy startup vállalkozás dobott össze, és

ami 15 perc alatt végez olyan munkákkal, amelyek hagyományos módszerekkel órákig tartanak.

Ilyen például a rizsföldek permetezése, ami már meglehetősen nehezen ment a 69 éves Szakibara Iszamunak, pedig ha valaki, hát ő aztán ért a rizstermesztéshez. Családja ugyanis az 1600-as évek óta szállítja a gabonát Tokióba, illetve annak elődjébe, Edóba.

Fotó: blog.syngenta.hu

„Ez a technológia megkönnyíti az életünket, mivel az új generáció nem jön a földekre, ezért a termelékenység növelését csak ilyen módon érhetjük el”

– mondta Szakibara úr, hozzátéve, hogy a környéken, Tome tartományban a földművesek ugyan fiatalabbak nála, de nem sokkal: általában 67-68 évesek. Az is tetszik a rizstermesztőnek, hogy a startup drónja ugyan kisebb, viszont jóval olcsóbb, mint a piacon kapható permetező drónok, amelyek 15 millió jenbe is belekerülnek.

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkal irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre.

Ha az idős gazdák elhunynak, a drónokat meglehetősen nehéz lesz értékesíteni, mert az egyébként a természeti csodákban szívesen gyönyörködő japánok inkább a zsúfolt városokban szeretnek élni. Tegyük hozzá, a négy nagy szigetből és számos kicsiből álló ország területének 73 százaléka művelhetetlen-lakhatatlan a magas és meredek hegyláncok miatt.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam