2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hektáronként akár 100 dollár pluszjövelmet is jelenthet az adattechnológia

A számítógépes és mobiltelefonos alkalmazások, illetve az adattudomány megváltoztatja a mezőgazdasági munkát. Egy illinoisi farmer példája jól szemlélteti, hogy szakszerű használatukkal komoly profit érhető el.

Steve Moffitt illinoisi farmer, ha otthon ebédel, ha kosarazik vagy ha egy vontatón ül, mindhárom esetben fél szemét a termésen tudja tartani. Különféle alkalmazásoknak köszönhetően ugyanis bárhonnan „látja” munkában lévő kombájnjait és más gépeit. Alkalmazottai mellett ezek az információk segítik a hatékony betakarítás logisztikájának kidolgozásában.

Moffitt az ültetéstől kezdve a termés értékesítéséig minden döntéshozáshoz felhasználja az app- és az adattechnológiát. Munkatársaival leginkább négy technológiai eszközzel dolgozik: Klimatikus Földkép, My John Deeree, ADM Befektető Szolgáltatások, Agrár Hozam (AgYield).

Fotó: szuperfarm.hu

Az appok előtt a betakarítási és tervezési adatokat több pendrive-on tárolták, aztán csak alig használták azokat. Most viszont már tudják, hogy mit kezdjenek velük, és már a magok kiválasztásánál is figyelembe veszik információikat. Utóbbihoz a Climate Corporation Magtanácsadójával dolgoznak.

Az alkalmazás az adatok alapján segíti őket a legjobb és a talajhoz leginkább passzoló magok meghatározásában. Tud mindent a hibridek történetéről, és térképeken határozza meg, hogy hova mit legcélszerűbb vetni.

Mivel a hibridek csak három-négy évig maradnak meg a piacon, Moffitt szerint a termesztő cégek információival sikeresebb az ezirányú tevékenysége, mintha saját kutatási eredményeit használná. Például ha egy hibrid az egyik évben jól teljesít, a következő évben általában többet ültet belőle. Az adatok idén viszont azt „tanácsolták”, hogy inkább újabbakkal próbálkozzon, és az appnak igaza is lett: egyik földjén a régiből nem lett olyan jó termés, mint a Seed Advisor által javasoltból.

A növények növekedési szakaszában szintén app segíti, hogy tudja, mikor mennyi nitrogén áll rendelkezésre.

A farmer és gazdasága egy betegségek kockázatát figyelő, kezelésükhöz tanácsokat adó új alkalmazás tesztelésében is részt vesz.

A marketinggel Moffitt sógora, Tim Eike foglalkozik, és gyakran traktorja vagy kombájnja üléséről intézi az ügyeket. Egy éve ismerték meg az AgYield tanácsadó céget, ingyenes alkalmazásuk azóta segíti őket a munkájukban. Szerződések alapján

kiszámolja a veszteségeket és a nyereségeket, eredményeit tízpercenként frissíti, hogy folyamatosan valós idejű információkat szolgáltasson.

Opciókkal áll elő, prognosztizál, piaci információkat szolgáltat, „megmondja”, hogy mik erősítik, illetve mik gyengítik az aktuális pozícióikat. Ha feltűnik a farmerek által meghatározott paramétereken alapuló új marketingstratégia, szinte azonnal jelzi nekik.

A piaci szerződések feltöltéséhez a desktopon havi 165, appként pedig 60 dollárba kerülő ADM Befektető Szolgáltatásokat használják. A két platform közötti adatátvitelt tökéletesen szinkronizálták, az így kinyert még frissebb és aktuálisabb információ nagy segítség piaci döntések meghozatalánál.

„Az appok sokat segítenek, hektáronként 20-100 dollár pluszt jelentenek. Hasznos, hogy követik, mikor és mit teszünk, a végső döntéseket azonban mi hozzuk meg” – nyilatkozta Eike.

Neked ajánljuk
Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató Sokat nőtt az organikus élelmiszerek forgalma a briteknél Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam