2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agrárerdészettel az éghajlatváltozás ellen

Ha a művelhető földterület egy elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20 százalékkal növelhető a termelékenység, az kecsegtető lehetőség. Az eredmények meggyőzők. Az agrárerdészettel, a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges – ráadásul a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

E fenntartható módszer jobb megértését célozza egy kétnapos budapesti nemzetközi találkozó, amit a FOREST EUROPE, valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) közösen rendezett. A résztvevők több mint 20 európai országból, Kanadából, és számos nemzetközi szervezet képviseletében érkeztek.

„A szándék az volt, hogy összekössük a mezőgazdasági és az erdészeti szakembereket, hogy ismereteik és tapasztalatuk megosztásával egy közös tudásbázis jöhessen létre” – mondta Winkler-Ráthonyi Norbert, a FAO szakértője.

Fotó: researchgate.net

Az agrárerdészet egy dinamikus, ökológiai alapú természetierőforrás-gazdálkodási módszer, ami magában foglal hagyományos és modern talajhasználati megoldásokat egyaránt.

A fák bevonása a mezőgazdasági termelésbe szélesíti a termelés spektrumát, és jelentős társadalmi, gazdasági és környezeti előnyhöz juttatja a gazdálkodókat.

Segít a talajromlás és elsivatagodás ellen, a megfelelőbb vízgazdálkodásban is szerepe van, megóvja a biológiai sokféleséget, illetve a talaj termékenységét, és csökkenti az erdőtüzek gyakoriságát és intenzitását.

Számos európai országban hagyományosnak mondhatók az agrárerdészeti megoldások, és 2007 óta az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának támogatását is élvezi.

Fotó: drkarkiu.blogspot.com

A legelterjedtebb a legeltető állattartás ötvözése erdővel borított területekkel, Ausztriában, Svájcban és a Mediterráneumban, főként gyümölcsfákkal.

A szélfogó erdősávok főleg a posztszovjet köztársaságokban gyakoriak, Ukrajnában több mint 200 éve használják. Közép- és Kelet-Európában azonban, Magyarország kivételével, nem jellemző az agrárerdészet támogatása.

Egy másik példa, ami bemutatásra kerül a találkozón, Írországé, amely

az állattartás szén-dioxid-terhelését igyekszik csökkenteni agrárerdészeti módszerekkel.

A találkozó során szóba kerül a városi, város környéki és vidéki területek közti kapcsolatok élénkítése a körforgásos gazdaság alapelveit követve.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam