2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agrárerdészettel az éghajlatváltozás ellen

Ha a művelhető földterület egy elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20 százalékkal növelhető a termelékenység, az kecsegtető lehetőség. Az eredmények meggyőzők. Az agrárerdészettel, a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges – ráadásul a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

E fenntartható módszer jobb megértését célozza egy kétnapos budapesti nemzetközi találkozó, amit a FOREST EUROPE, valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) közösen rendezett. A résztvevők több mint 20 európai országból, Kanadából, és számos nemzetközi szervezet képviseletében érkeztek.

„A szándék az volt, hogy összekössük a mezőgazdasági és az erdészeti szakembereket, hogy ismereteik és tapasztalatuk megosztásával egy közös tudásbázis jöhessen létre” – mondta Winkler-Ráthonyi Norbert, a FAO szakértője.

Fotó: researchgate.net

Az agrárerdészet egy dinamikus, ökológiai alapú természetierőforrás-gazdálkodási módszer, ami magában foglal hagyományos és modern talajhasználati megoldásokat egyaránt.

A fák bevonása a mezőgazdasági termelésbe szélesíti a termelés spektrumát, és jelentős társadalmi, gazdasági és környezeti előnyhöz juttatja a gazdálkodókat.

Segít a talajromlás és elsivatagodás ellen, a megfelelőbb vízgazdálkodásban is szerepe van, megóvja a biológiai sokféleséget, illetve a talaj termékenységét, és csökkenti az erdőtüzek gyakoriságát és intenzitását.

Számos európai országban hagyományosnak mondhatók az agrárerdészeti megoldások, és 2007 óta az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának támogatását is élvezi.

Fotó: drkarkiu.blogspot.com

A legelterjedtebb a legeltető állattartás ötvözése erdővel borított területekkel, Ausztriában, Svájcban és a Mediterráneumban, főként gyümölcsfákkal.

A szélfogó erdősávok főleg a posztszovjet köztársaságokban gyakoriak, Ukrajnában több mint 200 éve használják. Közép- és Kelet-Európában azonban, Magyarország kivételével, nem jellemző az agrárerdészet támogatása.

Egy másik példa, ami bemutatásra kerül a találkozón, Írországé, amely

az állattartás szén-dioxid-terhelését igyekszik csökkenteni agrárerdészeti módszerekkel.

A találkozó során szóba kerül a városi, város környéki és vidéki területek közti kapcsolatok élénkítése a körforgásos gazdaság alapelveit követve.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam