2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kihalnak a méhek? Csinálunk helyettük robotokat...

A klímaváltozás jobban fenyegeti a méheket, mint eddig bármikor, ezért holland kutatók robotméheket fejlesztenek. Nem lemásolni akarják a méheket, hanem tanulni tőlük. (Videó a repülésről.)

A fejlesztőknek igazán csak a méhek szárnymozgását volt nehéz reprodukálniuk, ugyanis nagyon gyors és precíz mozgásról van szó. Viszont sikerült megoldaniuk, hogy a DelFly tizenhétszer csapjon a szárnyaival másodpercenként, képes egy helyben maradni a levegőben, 25 km/órás sebességgel repül, és még egy 360 fokos fordulatot is képes megtenni repülés közben.

Fotó: arstechnica.com

Nem lemásolni szeretnénk a méheket, tanulni szeretnénk tőlük

– mondta az egyik kutató.

A robotméh szárnyait mylarból csinálták, ami egy filmszerű, hőálló műanyag, és ezek a szárnyak kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy drón propellerei. Jelenleg 33 centi széles, így 55-ször nagyobb, mint egy méh. Ezzel a mérettel hat percet tud repülni a robot. A tervek szerint csökkentik a méretet, miközben megnövelik az üzemidőt. Ennek eléréséhez még 5-10 évre van szükségük.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam