2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arcfelismeréssel védik a halak egészségét

A lazacok sem menekülhetnek a mindenütt jelen lévő megfigyelőtechnológiák elől. Hamarosan arcfelismeréssel azonosítják őket, a rendszer időben észleli a betegségekre utaló változásokat. Járványok, komoly veszteségek előzhetők meg így.

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a termelékenység növeléséért a mezőgazdaságban – földeken, istállókban, tengereken stb. – is alkalmazzák a megfigyelőtechnológiákat.

Az amerikai Cargill Inc. idén jelentette be, hogy egy ír startuppal arcfelismerő rendszert dolgoz ki tehenekhez. Szkennerekkel figyelik, mennyi táplálékot és vizet fogyasztanak, vagy hogy mikorra esnek a nőstények termékeny napjai.

Úgy tűnik, a halak sem menekülnek el az arcfelismerő kamerák elől. Hamarosan ugyanis

digitális adatbázisok tárolják több millió atlanti-óceáni lazac „arcképét”, hogy nyomon kövessék az állatok egészségi állapotát, a környezetében rájuk leselkedő veszélyeket, tengeri tetvek tevékenységét és hasonlókat.

Fotó: szuperfarm.hu

Egy norvég vállalat olyan 3D-kameraszkennert fejlesztett, amely a lazacokat az arcuk – a szemeik, szájuk és bajszuk körüli – megkülönböztető jegyei, mintázatai alapján azonosítja.

A Cermaq Group AS európai agtech óriás már tervezi az iFarms technológia bevezetését a Norvégia partjainál lévő lazacfarmokban; több millió halat veszélyeztető, a világgazdaságnak évi több mint 1 milliárd dollár veszteséget okozó járványokat stb. előznének meg vele.

„Az összes halat állatorvosi jegyzékbe vehetjük. Olyan lesz, mint egy forradalom”

– nyilatkozta Harald Takle, az eszközt tesztelő Cermaq kutatásvezetője.

A Cermaq Norvégiában, Kanadában és Chilében több mint 200 lazac- és pisztránggazdaságot üzemeltet. A maximum 200 ezer lazacnak otthont adó farmokat tipikusan 160 méteres, 35 méter mélyig lenyúló körkörös háló veszi körül.

Az iFarms rendszer kameraszkennereit a vízfelszínen helyezik el. Mivel naponta kb. 40 ezer lazac bukkan elő, hogy levegőt vegyen, jó eséllyel filmezhetők. Általában négynaponta teszik meg, tehát idővel a teljes állomány megörökíthető. Az állatok szenzorokkal megpakolt tölcsérfélén úsznak keresztül, így a rendszer folyamatos megfigyelés alatt tarthatja őket, és hamar kiderülnek a normálistól eltérő változások.

A fertőzötteket, betegeket, azaz az állomány 5-20 százalékát kezelik, elkülönítik őket a többiektől. Az egészségesek semmit nem észlelnek a megfigyelésből.

Járványok korai detektálásával az elhalálozások 50-75 százalékkal csökkenthetők, ami komoly hatással lehet például Norvégia és Chile halgazdálkodására.

A legtöbb halgazdaság növekedését a betegségek, járványok korlátozzák. Drasztikus visszaszorításukkal hatékonyabbá válnának, nőnének az eladási mutatók, és nem utolsósorban az állatok is jobban élnének.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket A kvantumpontok hozhatják el a szuperhatékony napenergia-termelést? Nagy teljesítményű villanyautót ígér a Kia Miért iszunk tejet? A fosszilis tüzelőanyagok az eddig véltnél is jobban károsították a klímát
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam