2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jön a magyar kivi és füge

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál. A tervek szerint már jövő évben beadhatják támogatási kérelmüket azok a gazdák, akik kivi- és fügetermesztésre adják a fejüket.

Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára a legnagyobb magyarországi, becsehelyi kiviültetvényben tett látogatásakor elmondta:

a tárca lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Ezen felül elindult ezen gyümölcsfajták ültetési szakmai feltételeinek kidolgozása, hogy telepítési támogatásra is lehetőség nyíljon. A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre. Az államtitkár arra is utalt, hogy 

komoly piaci igény van azokra a friss gyümölcsökre, amelyek nem messziről, tartósító eljárással eltarthatóvá tett formában érkeznek Magyarországra, és árban is versenyképesek, emellett a kivi- és fügeültetvények munkaerőigénye is alacsonyabb sok más gyümölcskultúráénál.

Ezért is érdemes a gazdálkodóknak átgondolni ezt a lehetőséget ott, ahol megfelelők a feltételek.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Magyarországon legnagyobbnak számító, hathektáros kiviültetvény egyfajta mintaprogram. Arra is példa, hogy a térség adottságait kihasználva, innovációval, új technológiákat alkalmazva

miként lehet az elhagyott zártkerteket ismét termelésbe fogni, sőt importot kiváltani.

Az agrártárcával egyeztetések kezdődtek arról, miként lehet a kisebb ültetvények gazdáit támogatási forrásokhoz juttatni, és piacra segíteni, amire a közeli Nagyrécsén bogyósgyümölcsök termesztésére, feldolgozására és értékesítésére helyi gazdákból alakult termelői összefogás is példa lehet.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója arról beszélt, hogy

a klímaváltozás a mezőgazdaságban szükségessé teszi a technológiaváltást. Látható, hogy elsősorban Dél-Magyarországon olyan új növényfajták termesztésére nyílik lehetőség az egyre északabbra tolódó termesztési övezetek miatt, amelyekre néhány évtizede még nem volt példa.

A málnatermesztést ma már szinte nem lehet árnyékolás nélkül végezni Magyarországon, holott erre korábban nem volt szükség, miközben megjelentek új gyümölcsök, például a kivi vagy a füge. Mindez a változás szükségessé teszi a tudományos kutatásokat is, hiszen új irányokba kell mozdulnia a termelésnek.

Július végi fotó Miklós Ákos Mártonról, ahogy a kiviültetvény termését figyelte Fotó: MTI / Varga György

A mintegy hathektáros kiviültetvény szakmai vezetője, Miklós Ákos Márton elmondta:

a tavalyihoz képest megduplázódott a zöld kiviből a termésmennyiség, idén meghaladja a 20 tonnát, a sárga vagy gold kiviből pedig 3-4 tonnás termésre számítanak.

A nemrég kezdődött betakarítás előtt már hónapokkal elkelt a teljes termésmennyiség, az egyik nemzetközi áruházlánc magyarországi hálózata árusítja a becsehelyi eredetmegjelölésű kivit, de a jelenlegi termésmennyiség többszörösére is lenne igény. A most 226-fajta fügével zajló kísérlet során

keresik azokat a változatokat, amelyek a leginkább alkalmasak a magyarországi viszonyok közötti nagyüzemi termesztésre.

Ezt segíti többek között a betelepített fügedarázs is, az alig egymilliméteres porzórovarnak köszönhetően ugyanis keményebb héjú és magasabb cukortartalmú a termés.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam