2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erőszakmentes csirkehús a biotechnológia segítségével

Eddig is sokan próbálkoztak a hús kiváltásával – kezdve attól a döntéstől, hogy valaki nem fogyaszt állati eredetű termékeket, a húshelyettesítőkön át egészen a szintetikusan létrehozott húsig –, de most fordulhat elő először, hogy az ember olyan állatot egyen, amelyik az elfogyasztás ellenére sértetlenül élheti tovább az életét...

Az első hallásra lehetetlen mutatványhoz egy Los Angeles-i cég speciális technológiájára volt szükség, amellyel mindössze egy tollból lehet húst előállítani, így technikailag a farmon sértetlenül kapirgáló madárból készülnek a nuggetek.

A Just nevű startupcég igazgatója, Josh Tetrick szerint ugyanis a fenntartható forrásból származó, a legkisebb ökológiai lábnyommal járó élelmiszerekhez való hozzáférésnek alapvető emberi jognak kell lennie. Az általuk „tiszta húsnak” nevezett termék egy újabb olyan lehetőség lesz a cég palettáján, ami vonzó az állatbarátoknak. Eddig főként tojásmentes majonézben és növényi eredetű ételekben utaztak.

A mindenki számára hozzáférhető húshelyettesítő hús egyelőre még távoli cél, ugyanis egyetlen csirkefalatot körülbelül két nap alatt képesek kitenyészteni egy kis bioreaktorban, ahol egy speciális fehérje hozzáadásával serkentik osztódásra a sejteket.

Ráadásul ennek megfelelően elég drága is a termék, amely Tetrick szerint első lépésként már idén az éttermekbe kerülhet, a jövőben pedig szélesebb körben is elterjedhet.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma még nem foglalt állást a kérdésben, holott a Just mellett egyre több cég kezdett el sejtalapú, tiszta vagy vágásmentes (ki hogy hívja) hús- és haltermékek gyártásába, igaz, még egyik sem került kereskedelmi forgalomba.

Forrás: www.qubit.hu

Az ENSZ klímaváltozásról szóló jelentése szerint az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója éppen az ipari méretű állattartás, arról nem is beszélve, hogy az ágazat a Föld vízkészletére is hatalmas terhet ró, így nem csupán lelkiismereti kérdés, hogy áttér-e a többség a műhúsra.

Ráadásul az emberek egyre több húst fogyasztanak, így az sem biztos, hogy a kínálat egyáltalán lépést tud-e tartani a kereslettel. Ehhez természetesen arra is szükség lenne, hogy szélesebb körben megfizethetővé váljon a növesztett hús fogyasztása (már ha egyszer kereskedelmi forgalomba kerül), de a folyamat már elindult. Ahhoz képest, hogy az első hamburger, amihez mesterségesen állították elő a húst, 2013-ban még 300 000 dollárba került, a sejtalapú élelmiszer-előállítás úttörője, a holland Mark Post szerint nagyipari gyártás esetén nagyjából tíz dollárból jönne ki egy húspogácsa.

Fotó: Shutterstock.com
Neked ajánljuk
Válasz az afrikai túlnépesedésre: növénytermesztés a sivatagban (videóval) Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Az emberiség úgy él, mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésére (InfoRádió) Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam