2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a génszerkesztés forradalmasítja a mezőgazdasági technológiákat

Ha nem újul meg a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az éghajlatváltozás 2040-re nemzetközi éhínséghez vezet. A forradalmi változások új technológiákon, például a génszerkesztésen és a mesterséges intelligencián alapulhatnak.

Tony Fadell amerikai mérnök, feltaláló, befektető az iPod születésénél bábáskodott, rengeteget segített az Apple első generációs zenelejátszójának fejlesztésében. 2006 márciusától 2008 novemberéig dolgozott rajta, aztán 2010-ben megalapította az okosotthontermékeiről (termosztát, füstdetektor, biztonsági rendszerek stb.) elhíresült Nest Labs gyártócéget.

Az előrelátó Fadell most a mezőgazdaságban gondolkozik, és nincs egyedül, mert a szakterületben mások is óriási potenciált látnak.

„Az összes nagy mezőgazdasági cég olyan állapotban van, mint a számítógépgyártó IT-vállalatok voltak az 1970-es években. Várják a robbanást, hogy minden másként folytatódjon” – nyilatkozta.

A mezőgazdaság jövője talán Európában rejlik – véli, a Szilícium-völgy analógiájára élelmiszervölgyként emlegetett holland Wageningen Egyetemre utalva. A felsőoktatási intézmény kutatásaival és startup ökoszisztémájával „felforgató” (diszruptív) szerepet játszik, és megalapozza a következő agráripari forradalmat. Kész rá, hogy a laboratóriumi fejlesztéseket, újításokat a startupok közvetítésével nagyon gyorsan megvalósítsa, gazdák és fogyasztók egyaránt profitáljanak belőlük.

Fotó: szuperfarm.hu

Miután az egyetemen kidolgozták a szójarostok húsféle szeletekké történő átalakításának új módszerét, gyorsan partneri viszonyra léptek nyolc startuppal, köztük egy Warren Buffett által támogatott baromfifeldolgozó-üzemmel, hogy a terméket mihamarabb piacra vigyék. Céljuk, hogy pár éven belül a lakosság széles köre egye a szeleteket.

Fadell és más befektetők változatos tényezők robbanás előtti keverékét látja az élelmiszeriparban, és ez a keverék (amelynek a Wageningen Egyetem is értelemszerűen része) jelenti a terület jövőjét, határozza meg az élelmiszerek és a mezőgazdaság következő éveit. Az alábbi tényezőkről beszél.

A fejlődő világban egyre nagyobb a fehérjék iránti szükséglet, miközben a fenntarthatóság csak az étkezési szokások megváltoztatásával, például kevesebb hús fogyasztásával valósítható meg.

Az éghajlatváltozás már érezteti hatásait, és a következő évtizedekben csak rosszabb lesz. Az ENSZ októberi jelentése szerint a 2040-es évekre nemzetközi szintű éhínség, nagy területek kiszáradása, továbbá extrém időjárási jelenségek várhatók. A sötét jövő elkerüléséért, de legalábbis elodázásáért táplálkozási szokásainkon jelentősen módosítani kellene, például húsok helyett egyre több növényi eredetű élelmiszert enni. Döntéseinkkel csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást.

Az új technológiák szintén kulcsszereplők. Fadell kettőt emel ki: a génszerkesztést és a mesterségesintelligencia-megoldásokat.

Az élelmiszeripar alapos átalakítása nem új ötlet, ráadásul nő az agtech befektetők száma, egyre többen látnak fantáziát új élelmezési elképzelésekkel előálló startupokban.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam