2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a génszerkesztés forradalmasítja a mezőgazdasági technológiákat

Ha nem újul meg a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az éghajlatváltozás 2040-re nemzetközi éhínséghez vezet. A forradalmi változások új technológiákon, például a génszerkesztésen és a mesterséges intelligencián alapulhatnak.

Tony Fadell amerikai mérnök, feltaláló, befektető az iPod születésénél bábáskodott, rengeteget segített az Apple első generációs zenelejátszójának fejlesztésében. 2006 márciusától 2008 novemberéig dolgozott rajta, aztán 2010-ben megalapította az okosotthontermékeiről (termosztát, füstdetektor, biztonsági rendszerek stb.) elhíresült Nest Labs gyártócéget.

Az előrelátó Fadell most a mezőgazdaságban gondolkozik, és nincs egyedül, mert a szakterületben mások is óriási potenciált látnak.

„Az összes nagy mezőgazdasági cég olyan állapotban van, mint a számítógépgyártó IT-vállalatok voltak az 1970-es években. Várják a robbanást, hogy minden másként folytatódjon” – nyilatkozta.

A mezőgazdaság jövője talán Európában rejlik – véli, a Szilícium-völgy analógiájára élelmiszervölgyként emlegetett holland Wageningen Egyetemre utalva. A felsőoktatási intézmény kutatásaival és startup ökoszisztémájával „felforgató” (diszruptív) szerepet játszik, és megalapozza a következő agráripari forradalmat. Kész rá, hogy a laboratóriumi fejlesztéseket, újításokat a startupok közvetítésével nagyon gyorsan megvalósítsa, gazdák és fogyasztók egyaránt profitáljanak belőlük.

Fotó: szuperfarm.hu

Miután az egyetemen kidolgozták a szójarostok húsféle szeletekké történő átalakításának új módszerét, gyorsan partneri viszonyra léptek nyolc startuppal, köztük egy Warren Buffett által támogatott baromfifeldolgozó-üzemmel, hogy a terméket mihamarabb piacra vigyék. Céljuk, hogy pár éven belül a lakosság széles köre egye a szeleteket.

Fadell és más befektetők változatos tényezők robbanás előtti keverékét látja az élelmiszeriparban, és ez a keverék (amelynek a Wageningen Egyetem is értelemszerűen része) jelenti a terület jövőjét, határozza meg az élelmiszerek és a mezőgazdaság következő éveit. Az alábbi tényezőkről beszél.

A fejlődő világban egyre nagyobb a fehérjék iránti szükséglet, miközben a fenntarthatóság csak az étkezési szokások megváltoztatásával, például kevesebb hús fogyasztásával valósítható meg.

Az éghajlatváltozás már érezteti hatásait, és a következő évtizedekben csak rosszabb lesz. Az ENSZ októberi jelentése szerint a 2040-es évekre nemzetközi szintű éhínség, nagy területek kiszáradása, továbbá extrém időjárási jelenségek várhatók. A sötét jövő elkerüléséért, de legalábbis elodázásáért táplálkozási szokásainkon jelentősen módosítani kellene, például húsok helyett egyre több növényi eredetű élelmiszert enni. Döntéseinkkel csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást.

Az új technológiák szintén kulcsszereplők. Fadell kettőt emel ki: a génszerkesztést és a mesterségesintelligencia-megoldásokat.

Az élelmiszeripar alapos átalakítása nem új ötlet, ráadásul nő az agtech befektetők száma, egyre többen látnak fantáziát új élelmezési elképzelésekkel előálló startupokban.

Neked ajánljuk
Új villámfigyelő rendszert avattak Kakaófarm napelemmel (videóval) Diákok idegenelik a búzát a vetőmagültetvényeken (képgaléria) Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam