2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiánypótló „munkáskéz” a briteknél

Az emberi kezet utánzó GummiArm robot sok mindennel megbízható a gyomlálástól a növényvédő szerekkel történő permetezésig. A tét a The Telegraph szerint az, hogy sikerül-e robottal elhárítani a munkaerőhiány okozta károkat, és  csökkenteni a gazdák költségeit.

A dél-angliai University of Plymouth kutatói manapság a cornwalli karfiolföldeken ellenőrzik munkájuk eredményét. Amikor az egyetem kutatói belevágtak a karfiolszedő robot tervezésébe, tudták, hogy a manipulátorjának utánoznia kell az emberi kezet. A robotikát oktató Dr. Martin Stoelen feltalálta a GummiArm robotot, ami inkább emberhez hasonlóan dolgozik, és

karjait lágyabbá vagy merevvé lehet tenni, attól függően, hogy a feladat erőt vagy csak puha érintést igényel.

Ez utóbbira példa az eperszedés.

A GummiArm robot Fotók: mstoelen.github.io

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését,

így pontosan meghatározhatják, hogy mely zöldségeket kell betakarítani, és melyeket kell még a földeken hagyni. Vagyis azt teszi, amit a gazdálkodó is tesz ilyen helyzetben.

„Végső soron olyan gépek, mint ez, megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a mezőgazdasági termelők dolgát” – mondta Dr. Stoelen, hozzáfűzve, hogy

a robot sok mindennel megbízható a gyomlálástól a növényvédő szerek permetezéséig.

Amint a Brexit-népszavazás előtt a kilépésre buzdító The Telegraph írja, a kézi munka a mezőgazdasági összköltségek mintegy felét teszi ki, és néha kevés a munkáskéz, különösen betakarításkor. Tehát a folyamat automatizálása nemcsak lefaragja az általános költségeket, hanem biztosítja, hogy a termény ne rothadjon meg a földeken az emberi munkások hiánya miatt.

Neked ajánljuk
Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam