2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pár év múlva robotok fogják szedni a paradicsomot?

Paradicsomszedő robotokat fejlesztenek, amelyekre az egyre növekvő munkaerőköltség miatt tartanak igényt. Egy izraeli vállalkozás olyan robot fejlesztésén dolgozik, ami minden intenzív munkát képes elvégezni a paradicsomhajtatás során.

Számtalan kísérletet végeztek már a kertészetben használható robotokkal kapcsolatban, sokszor nagyvállalatok kertjeiben. Az egyik ilyen szereplő a MetoMotion izraeli startupvállalkozás, ahol a GRoW, azaz Greenhouse Robotic Worker nevű projekt zajlik. Elsődleges céljuk a paradicsombetakarítás robotizálása.

Az első prototípus kísérletei az idei év elején kezdődtek meg Fotó: MetoMotion

Egy 3D-s optikai rendszer képes az érett termések és azok lokációjának felderítésére. A felismerés folyamata a paradicsom növény, azaz hajtás felismerése is. A fejlesztés célja, hogy a termés betakarításával egy időben a metszés is megtörténjen.

A robotizált betakarítás során adatok is képződnek az elvégzett munka folyamatáról.

A pontos információk birtokában könnyedén prognosztizálható a termés mennyisége, és könnyebben tervezhetők a további munkafolyamatok is.

A projekt során a betakarításon túl

  • a beporzást, valamint
  • a levelek eltávolítását és a metszést is robotizálni szeretnék.

A vállalkozás reményei szerint jövőre a robotot már piacra is dobhatják.

Neked ajánljuk
Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam