2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Zümmögő doboz”, termoszolár kaptár

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás: a mikrofon a réten, a termoszolár kaptár, a méhkolóniát figyelő „zümmögő doboz”.

Mikrofon a réten

Kutatók apró mikrofonokat helyeztek ki az alpesi rétekre annak érdekében, hogy a méhek zümmögését tanulmányozhassák – olvasható a modernfarmer.com-on. Egy 2017-es kutatás alapján

a hangfelvételek segítségével meg lehet becsülni, hogy mennyi méh van a réten, és hogy ezek melyik fajhoz tartoznak.

A kutatók azt is remélik, hogy a gazdák a saját földjeiken elhelyezett mikrofonok segítségével figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, zöldségek és egyéb növények beporzását. Így időben észlelhetik, ha nincs elegendő beporzó rovar a területen, és további méhkasok telepítésével orvosolhatják a problémát.

A kép illusztráció Fotó: pixabay.com

BuzzBox

Szó szerint zümmögő dobozt jelent annak a találmánynak a neve, melyet a méhészek a kaptárakban helyezhetnek el. Ez bizonyos hangjelzésekre figyel, amelyek jelezhetik a királynő eltűnését, egy esetleges rajzás kezdetét, vagy paraziták jelenlétét.

A BuzzBox a kolónia egészségét figyeli ily módon, és ha baj van, jelzést küld a méhész okostelefonjára.

„A korai észlelés a második legjobb védekezés a megelőzés után” – mondja Aaron Makaruk, az érzékelőt gyártó startupcég egyik alapító tagja. Videó a BuzzBoxról:

Termoszolár kaptár

A varroa atkát talán senkinek nem kell bemutatni, aki kicsit is foglalkozott már méhészeti témákkal. Egyelőre kémiai kezelésekkel lehet a legjobban védekezni ellene. Egy cseh méhész azonban, bizonyos Roman Linhart olyan kaptárt tervezett, melynek a teteje egy olyan napelem, ami felfűti a kaptár belsejét.

Olyan hőmérsékletet tud elérni, amit a méhek még elviselnek, a varroa atka azonban nem.

A 2016-ban indult közösségi finanszírozású kampány több mint 70 ezer dollárnyi pénzt szedett össze. A szabadalmaztatott termékből egyelőre csak azok a támogatók kaptak, akik legalább 650 dollárral támogatták a kezdeményezést. A nagy nyilvánosság számára még nem elérhető a különleges kaptár.

Robotméhek

A csökkenő méhállomány helyébe léphetnek a beporzó drónok. Több dizájn is létezik már: japán tudósok zselével borított lószőrecseteket erősítettek a drónokra, melyek képesek összegyűjteni a pollenszemcséket. Eközben a Harvard Egyetemen a „RoboBee” robotméh prototípusán dolgoznak, amely verdeső szárnyaival egy valódi méhet utánoz.

A RoboBee prototípusa Fotó: modernfarmer.com

Shashi Shekhar, a Minnesotai Egyetem informatikus tudósa szerint a működő prototípus egy amolyan B-terv arra az esetre, ha mégse sikerülne megmenteni a méheket és a beporzókat, vagy bármilyen váratlan esemény következne be.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam