2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő istállója drága, fenntartható, okos, intelligens és digitális lesz

A régi paraszti és a modern mezőgazdaság találkozása, csúcstechnológiai gazdálkodás, biológiai nyersanyaggazdaság, húst helyettesítő megoldások, fenntartható működés. Többek között erről esett szó Németország mezőgazdasági gazdálkodóinak és szakmai képviselőinek münsteri találkozóján, amelyet Ébredőben a mezőgazdaság – digitalizálás, modernizáció és fenntarthatóság címmel rendeztek meg. 

A német Top Agrar beszámolója szerint Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter azt hangsúlyozta: csak akkor lehet hosszú távú a versenyképesség, ha életképes válaszokat találnak

  • a világ növekvő népességét,
  • az éghajlatváltozást,
  • a fogyasztói elvárásokat és
  • az állatjólétet érintő számos kérdésre.

Véleménye szerint a digitalizálás az elkövetkezendő években kulcsfontosságú lesz az agrárgazdaság további fejlődéséhez, mivel ez lehet egy eszköz például az állatok jólétének mérésére és növelésére, a növényvédő szerek csökkentésére, vagy a mezőgazdasági termelő szakma megkönnyítésére és vonzóbbá tételére.

Fotó: topagrar.com

A csúcstechnológiától a szolidáris mezőgazdaságig

Matthias Horx jövőkutató előrejelzése szerint mindenekelőtt három jövőbeli forgatókönyv fogja alakítani a szakma továbbfejlődését.

  1. Egyrészt egy nagyobb területeket művelő, ugyanakkor csúcstechnológiájú mezőgazdasággal találkozhatunk, amely inkább a biológiai nyersanyaggazdaság felé irányul, és nem lehet különbséget tenni a természet és a mesterséges anyagok között.
  2. A második forgatókönyv szerint a társadalom nem eszik majd húst, mivel ugyanolyan ízű helyettesítők lesznek, ráadásul a Bio Plus program alapján a naturalizált agrárkultúra növekedését lehet látni, amelyben a régi paraszti mezőgazdaság elemei összekapcsolódnak a modern, tudatos táplálkozással és a biogazdálkodási szektorral.
  3. A harmadik forgatókönyv szerint a mezőgazdaság modern technológiát fog használni, és fenntartható módon fog működni.

Dr. Eberhard Nacke, a Claas termékstratégia részlegének vezetője arról beszélt, miként fog megváltozni a mezőgazdasági technológia 2030-ig. A gazdálkodók a jövőben a még hatékonyabb technológiák iránt fognak érdeklődni, gazdaságaik jövedelmezőségének biztosítása érdekében. Szerinte 

a gépek növekedése nem folytatódik a végtelenségig, a teljesítménynek vannak határai. Az automatizálás a jövő mezőgazdasági gépiparának fő témája.

Andreas Pelzer, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Mezőgazdasági Kamara szarvasmarha-tenyésztés szakterületének képviselője a fenntarthatóságra összpontosított. Az állatjólét és a munka minőségének javítását biztosító lehetőségek a mezőgazdaság digitalizálásával is összefüggnek. Különösen a munkafolyamatok automatizálásában lehet számos előnyt összegyűjteni.

A jövő istállója drága, fenntartható, okos, intelligens és digitális lesz

– mondta Pelzer.

Neked ajánljuk
Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam