2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gluténmentes kenyér 3D-nyomtatással?

Részben 3D-nyomtatással is készülhetnek a jövő kenyerei. A technológia segíti a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők, a hőre egyébként érzékeny probiotikumok használatát.

A 3D-nyomtatással készült ételek, élelmiszerek ugyan még újdonságnak számítanak, egyes kutatók azonban már speciális étrendi szükségletek kielégítésére is kezdik használni a technológiát.

A jövő élelmiszeriparát megalapozó holland Wageningen Egyetem három kutatója gluténérzékeny személyekre gondolva Probiotikumokat tartalmazó gabonaalapú élelmiszer-szerkezetek 3D-nyomtatása címmel írt tanulmányt.

Fotó: szuperfarm.hu

Különféle kovászokat printeltek, majd kiértékelték az anyagok folyási tulajdonságait, a mikroszerkezeteket, és nyomtathatóságukat. A minták különböző fajtájú és mennyiségű vizet, búzalisztet és kalcium-kazeinát alapanyagokat tartalmaztak.

A kutatók az egésszel arra voltak kíváncsiak, hogy a 3D-nyomtatás elég hatékony-e probiotikumok sütéshez, péktermékekhez, például kenyérhez történő felhasználásához. Kis mennyiségben fogyasztva a probiotikumok nagyon egészségesek, különösen a bélflórára vannak jó hatással. A legtöbb tejeredetű, ami problémát okozhat, mert sokan allergiásak vagy laktózérzékenyek.

A kovászszerkezetek printeléséhez az élelmiszerekre kitalált byFlow gépet használták.

Neked ajánljuk
Növénytermesztés mesterséges intelligenciával Farmhopper: magyar applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt Szörpöljünk! Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam