2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol bejelentették, hogy a növényorvosok szaktudását és munkáját a jövőben szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása. 

A hazai felsőoktatásban erős a növényorvosképzés, de még tovább kívánják emelni a színvonalát, és most folynak az egyeztetések arról, miként lehetne jobban közelíteni a gyakorlathoz – mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén a gödöllői Szent István Egyetemen az intézmény rektora, Palkovics László.

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint

nem kérdéses a fenntartható mezőgazdaság létjogosultsága, és ennek a modellnek a sikere a növényorvosok kezében van.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Horváth Csilla

Az élelmiszer-biztonságnak egyre nagyobb a jelentősége, amit három területen lehet menedzselni:

  • a kockázatok felmérésén alapuló védekezésben,
  • a növényi termékek nyomon követésében, és
  • a szaporítóanyagok felügyeletében.

A szaktárca most tekinti át a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet, amit az EU 2009-ben született növényvédelmi irányelvének megfelelően készítettek el. Kiemelten fontosnak tartják az élelmiszerlánc ellenőrzését.

Az EU-ban 2014-től kötelező betartani az integrált növényvédelem alapelveit. A nemzeti cselekvési terv megalkotása óta sok jogszabály változott hazánkban. Például két éve kötelező szerződést kötni növényorvossal, ha a termelőnek nincs szakirányú végzettsége, ami azt teszi lehetővé, hogy nagyobb szaktudással folyjon a növényvédelem.

Jordán László, a Nébih elnökhelyettese szerint a világ afelé halad, hogy a termelő és a növényorvos vállára rakja a felelősséget. Az idén a tömeges hazai méhpusztulás okait vizsgálják nagy erőkkel, és bár még nem tudni, mi okozhatta, az bizonyos, hogy a mezőgazdasági tevékenység során felelősséggel tartozunk a méhek és minden megporzó rovar, valamint a hasznos és semleges szervezetek védelméért.

Neked ajánljuk
Uniós elismerés a környezettudatos magyar kezdeményezésért A klímaváltozás és a francia bor Percenként két futballpályányi esőerdő tűnik el a Föld színéről Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam