2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több helyen robotok helyettesítik az emberi munkaerőt Kaliforniában

Változnak az idők. Tíz éve salátaszezonkor százak álltak sorba munkáért Kaliforniában és Arizonában. Ma már távoli múltnak tűnik az egész. Amerika egészséges és friss élelmiszerek iránti kielégíthetetlen étvágyát viszont munkaerőhiány idején is kezelni kell. Erre jelentenek megoldást a robotok.

A közeljövő Kaliforniájában csak a kényes, nehezen betakarítható növények, gyümölcsök szedését fogja ember végezni. Szükség is van az automatizációra, mert mezőgazdasági tevékenységekre, különösen idénymunkákra egyre kevesebb a jelentkező. Mexikói vendégmunkások helyett jönnek a robotok és a mesterséges intelligenciák.

„Öregszik a munkaerő, fiatalokat nem vonz a terület, bevándorlók sem jönnek. Hogyan kezeljük az egészet? Innovációval!” – jelentette ki Mark Borman, a Taylor Farms egyik vezetője.

A kaliforniai Taylor Farms, a világ egyik legnagyobb frisszöldség-termesztője és eladója nemrég mutatta be az emberi munkaerőt helyettesíteni hivatott robotparkját. 

Az okosgépek percenként 60-80 zacskó salátát raknak össze, nagyjából kétszer annyit, mint a humán munkaerő.

A mezőgazdaság és az infokom technológiák összekapcsolása képzettebb munkaerőt eredményez, míg az öregebbek tréningeken vehetnek részt, hogy előrébb lépjenek. „Jobb állásokat teremtünk, és bizakodunk, hogy ezek az állások több személynek tetszenek majd” – magyarázza Borman.

Fotó: Jim Wilson/The New York Times

A probléma elsősorban a kaliforniai eperfarmokat, valamint Washington állam almaültetvényeit, és az egész ország tehenészetét érinti. Míg 2000-ben 30, 2016-ban már 38 év volt a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora.

Kalifornia 54 milliárd dolláros mezőgazdasága, az ország technológiai és agrárepicentruma megérzi a munkaerőhiányt, és előre, az automatizációba menekül.

  • A bogyós gyümölcsökben érintett Driscoll több eperszüretelő startupba fektetett pénzt. Egyikük, az Agrobot tesztfázisban lévő képtechnológiát fejlesztett a gyümölcsök érettségének megállapítására.
  • A fokhagymában utazó Christopher Ranch közel 10 méteres óriásrobotot használ csomagoláshoz. A cég szerint a gép úgy dolgozik, mint egy valódi igásló.
  • A traktorokat értékesítő Bartley Walker a például brokkolik és karfiolok közti gazt detektáló, kamerával felszerelt kapálórobotot alkalmaz. A gép 11 embert helyettesít.
  • A Taylor Farms a saláta kb. 60 százalékát gyűjti be automatizált rendszerekkel. Összeálltak egy, a brokkoli és a jégsaláta gépi betakarításához technológiát fejlesztő, és két éven belül megoldást ígérő startuppal. Automata betakarító-rendszereik számát hamarosan megduplázzák, és a távolabbi cél, hogy mindent gépek végezzenek.
  • A búza, a szójabab és a gyapot betakarítása hosszú ideje automatizált. A belátható jövőben valószínűleg csak a különös figyelmet és fáradságos szedést igénylő gyümölcsöket, zöldségeket, például az őszibarackot, a málnát, a szilvát, a spárgát vagy az édesköményt fogja humán munkaerő „leszüretelni.”

Az emberi szem és kéz nem helyettesíthető minden esetben, és az erre alkalmas technológiák gyerekcipőben járnak még. A fejlesztések évekig eltarthatnak, a cégek a betakarítás mellett a feldolgozásban is közreműködő gépekben, hosszú távú megoldásokban gondolkodnak.

Neked ajánljuk
A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Nem kell a párizsiaknak külföldről szállítani zöldséget és gyümölcsöt, megterem a tetőkön is Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam